Hlavní obsah

Devadesátiletou historii plzeňské zoologické zahrady připomínají dvě výstavy

Novinky, Jan Kaše

Druhá nejstarší zoo v České republice s nejrozsáhlejším výběhem tlupy hnědých medvědů nebo početnou skupinu šimpanzů je řazena mezi nejnavštěvovanější turistické cíle v tuzemsku.

Foto: Jan Kaše

Výstava ve Smetanových sadech v Plzni

Článek

V Plzni jsou v současné době k vidění hned dvě výstavy, které přibližují bohatou a dlouhou historii zdejší zoologické zahrady. Jedna je k vidění pod širým nebem ve Smetanových sadech, druhá v mázhauzu radnice.

Nejprve v Doudlevcích

Historie plzeňské zoologické zahrady se začala psát v září roku 1926. Vznikla v sousedství vojenské plovárny v Doudlevcích u řeky Radbuzy a kromě akvarijních expozici vystavovala šakala, lišky a ptáky.

Vznik inicioval spolek IRIS, který působil od roku 1901. Prvním správcem byl A. Lokajíček.

Infekce antraxu urychlila stěhování

„Velkou tragédií v historii zahrady byla roku 1961 propuknuvší infekce antraxu, která zahubila řadu zvířat, především šelem a uspíšila odstěhování z Doudlevec na Lochotín,“ dočteme se na výstavě.     

Zoologická zahrada tak získala skvělou příležitost pro svůj rozvoj a rozkvět, čehož patřičně využila. V současné době se rozprostírá na jednadvacetihektarové ploše a jako jediná v České republice je zároveň sloučena v překrásný funkční celek s botanickou zahradou a v centru města má detašovanou moderní expozici AKVA-TERA.  

Nové pavilony

„Od roku 1996 přibyla k původním expozicím řada pavilonů: Tajemný svět africké noci, Madagaskar, Dům afrických kopytníků, oživen byl unikátní rozsáhlý statek z 19. století Lüftnerka. V tuzemsku nemají obdoby japonská zahrada Šáwa-en nebo expozice Česká řeka (dokončena v září 2008) s majestátnými sumci, hbitými štikami či párem vyder,“ uvádí jeden z informačních panelů výstavy.

Od roku 2010 se může zahrada pochlubit i nosorožcem indickým či hrošíkem liberijským. Nechybí ani nejrozsáhlejší tuzemský výběh pro medvědy. Zahrada chová jednu z největších kolekcí živočichů v rámci zoologických zahrad Evropy.

Zahrada přilákala amerického fotografa

Výstava, která je k vidění pod širým nebem přináší fotografie dvaceti vybraných chovanců, které svým objektivem zachytil americký fotograf Joel Sartore.

Plzeň navštívil v roce 2015 dvakrát a dva týdny se věnoval zaznamenávání druhů, které doposud neměl příležitost vidět a fotografovat v péči člověka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám