Hlavní obsah

Dětští i dospělí pacienti Středomoravské nemocniční s plicní ventilací se mohou léčit doma

Novinky, Lucie Drahošová

Pacienti Středomoravské nemocniční, kteří jsou závislí na dlouhodobé umělé plicní ventilaci, mohou být nyní léčeni i v domácím prostředí. Umožňuje to projekt domácí umělé plicní ventilace (DUPV), který je určen dospělým pacientům Nemocnice Přerov a dětským pacientům Nemocnice Prostějov.

Foto: Lucie Drahošová
Článek

Středomoravská nemocniční, pod kterou spadají prostějovská, přerovská a šternberská nemocnice, se stala jedním z regionálních center pro domácí umělou plicní ventilaci v rámci pilotního projektu Všeobecné zdravotní pojišťovny.

„Projekt zcela mění organizaci péče o pacienty, kteří většinou v důsledku onemocnění dýchacích cest či nervosvalových nemocí nejsou schopni dýchat bez pomoci přístroje pro umělou plicní ventilaci. Díky zajištěné péči mohou být v domácím prostředí a starají se o ně jejich nejbližší,“ uvedl vedoucí lékař následné intenzivní péče pro děti v prostějovské nemocnici MUDr. Josef Tenora.

Podle něj je v Nizozemsku, které je počtem obyvatel srovnatelné s Českou republikou, na domácí umělé plicní ventilaci 650 pacientů, zatímco u nás zhruba 150.

Podle primáře anesteziologicko-resuscitačního oddělení přerovské nemocnice MUDr. Zdeňka Plhala pacienti dostanou menší speciální přístroj, který částečně nebo úplně nahrazuje spontánní dýchání, navíc v domácím prostředí.

„Projekt DUPV je určen pacientům, u kterých došlo ke stabilizaci stavu a kteří potřebují jen pomoc dýchacího přístroje. My samozřejmě musíme připravit pacienta a rodinu na přechod do domácího prostředí, od zaškolení, výběru vhodných pomůcek, až po poradenství v sociální oblasti, které se týká sociálních dávek a příspěvků na péči,“ řekl primář.

Pacient i jeho rodina musí být zaškoleni v alarmových systémech dýchacího přístroje, ovládání odsávačky, musí umět měřit a sledovat životní funkce a naučit se alespoň základní dechovou rehabilitaci. Pokud se objeví komplikace, je důležité zachovat chladnou hlavu a problém řešit. Ve stresové situaci to však může být obtížné. Spolehlivý telefon, čísla na záchrannou službu a servisní techniky je tak nutné mít stále po ruce.

„V domácím prostředí dochází ke zlepšení psychického stavu pacienta, snížení rizika infekce, alespoň k částečnému návratu ke způsobu života, jakým žil před úrazem nebo závažným onemocněním. Vyloučený není ani návrat k původní profesi. Mnoho pacientů DUPV mohou cestovat osobními vozy, vlaky i letadly, nepotřebují ke svému transportu sanitní vůz s asistencí zdravotníků,“ dodal primář Plhal.

Reklama

Výběr článků

Načítám