Hlavní obsah

Dětským cimbálkám v Mikulově tleskal i Jožka Černý

Novinky, Dana Smrčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vzpomínce na Josefa Košuliče, prvního ředitele hudební školy a zakladatele dětské cimbálové muziky v Mikulově, už po dvaadvacáté patřila přehlídka dětských cimbálových muzik. Letos je přijel podpořit i Jožka Černý.

Foto: Martin Tesařík

Cimbálová muzika Kolík, která působí při ZUŠ Mikulov.

Článek

Do Městského kina v Mikulově zamířili v neděli 7. listopadu milovníci folkloru a příznivci malých muzikantů, kteří zaplněnému sálu nabídli ochutnávku svého repertoáru. Kromě domácí, mikulovské se představily rovněž muziky z Kyjova, Lužic, Veselí nad Moravou a Velké nad Veličkou. Zazněly tak mimo jiné kyjovské písně, sada skočných, čardáš i směs táhlých písní, verbuňků a sedláckých z Horňácka. 

Jako každoročně svou hrou a zpěvem vzdaly dětské cimbálky hold Josefu Košuličovi. „Během svého dvacetiletého působení v Mikulově se stal významnou osobností hudebního školství i kulturního dění nejen v našem městě, ale v celém břeclavském regionu,“ připomněl Jiří Vrbka, ředitel mikulovské Základní umělecké školy v Mikulově.

Čestným hostem nesoutěžní přehlídky se stal zpěvák lidových písní Jožka Černý. „Je skutečně skvělé, co v Mikulově děti předvedly. Jsem uchvácený z toho, kolik energie a citu do svých vystoupeních vložily. To se jen tak nevidí,“ zhodnotil Černý s tím, že by se měli malí hudebníci více podporovat.

Účast na mikulovské přehlídce bude jednotlivým muzikám připomínat pamětní list. Kromě něj si jako poděkovaní odvezly také jeden z dortů s hudebními motivy z marcipánu, které sponzorsky věnovalo Střední odborné učiliště v Mikulově.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám