Hlavní obsah

Dětská léčebna se speleoterapií v Ostrově u Macochy získá nové moderní prostory

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Na základě smlouvy Jihomoravského kraje se sdružením společností VCES a.s., ENESA a.s. a Adam Rujbr Architects s.r.o byly zahájeny projekční práce pro výstavbu nové Dětské léčebny se speleoterapií v Ostrově u Macochy. Dokončení stavebních prací je naplánováno na konec roku 2022.

Foto: Zdroj: Jihomoravský kraj

Vizualizace

Článek

Unikátní dětská léčebna se již více než 35 let ve stávajících „provizorních“ prostorech věnuje dětem s chronickým onemocněním dýchacích cest. V prostředí CHKO Moravský kras v blízké Císařské jeskyni probíhá speleoterapie dětských pacientů, která nyní získá novou moderní budovu šitou na míru jejímu provozu.

„Kapacita léčebny se oproti dnešnímu stavu téměř zdvojnásobí. Nové prostory nabídnou ubytování až pro 78 osob – děti a jejich doprovod. Bude tedy možné ve větší míře uspokojit poptávku po účinné léčebné metodě, kterou léčebna nabízí. Samozřejmostí je i vybudování kvalitního zázemí pro její personál. Na pokrytí celkových nákladů akce v předpokládané výši 206 milionů korun využije Jihomoravský kraj i úvěr od Evropské investiční banky,“ řekl hejtman Bohumil Šimek.

Výsledkem bude budova s vysokým podílem obnovitelných zdrojů energie a téměř nulovou spotřebou.

„Dokončení projekčních prací a zahájení výstavby je naplánováno na jaro 2021. Vznikne komplex celkem čtyř vzájemně propojených budov. Kromě pokojů pro dětské pacienty a jejich rodiče vzniknou v areálu také tři školní třídy s družinou, zdravotnická část a rehabilitační oblast s bazénem přístupná veřejnosti. Komplex dále doplní dvě víceúčelová hřiště, arboretum a prostor pro hippoterapii,“ popsal podrobnosti stavby náměstek Petr Hýbler.

Jak následně dodal, výstavbu nové léčebny lze považovat v mnoha ohledech za pilotní projekt. Jihomoravský kraj v rámci zadávacího řízení využil neobvyklé kombinace jednacího řízení s uveřejněním a architektonické soutěže podle Soutěžního řádu České komory architektů. V jejím rámci stanovil pevnou cenu a hodnotil nabídky pouze podle kvalitativních kritérií.

Nezávislá porota vybrala jako vítěznou nabídku, která nejlépe splnila požadavky na vybudování architektonicky zajímavé, moderní a efektivní stavby zapadající do chráněné krajinné oblasti Moravský kras. Budova má být současně šetrná ke svému okolí i k uživatelům, s nízkými provozními náklady a využíváním obnovitelných zdrojů energie při provozu. Na definování požadavků a posouzení nabídek z hlediska kvality energetického a technologického řešení se podílelo též České vysoké učení technické v Praze, Univerzitní centrum energeticky efektivních budov.

Vizualizace a všechny soutěžní návrhy Dětské léčebny budou prezentovány na webových stránkách České komory architektů, a jakmile to karanténní opatření umožní, tak i v prostorách brněnského sídla Krajského úřadu Jihomoravského kraje.

Reklama

Výběr článků

Načítám