Hlavní obsah

Děti ze školky pomohly vánočním jarmarkem vydělat 200 tisíc na dětskou onkologii

Novinky, Martina Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předvánoční období je více než jindy v roce protkáno dobročinnými a charitativními akcemi nejrůznějšího zaměření. Ta, která se odehrála v pátek 6. prosince v Mateřské škole Osvoboditelů ve Zlíně, ale byla v mnohém výjimečná.

Foto: Martina Žáčková

Dětem i rodičům na Dni pro Zuzanku zahráli Karel Holas a František Černý z Čechomoru

Článek

Na druhém ročníku dobročinného jarmarku Den pro Zuzanku se prodávaly výrobky, které vlastnoručně zhotovily děti ze školky. Samy tak pomohly vydělat peníze na léčbu dětské leukémie – nemoci, jíž loni v létě podlehla jejich pětiletá spolužačka Zuzanka.

Milým a nečekaným překvapením byl výtěžek - 208 tisíc korun.

Děti se na akci připravovaly několik týdnů, se svými učitelkami pro ni vyráběly různé zboží. Rodiče i další návštěvníci jarmarku tak mohli zakoupit různé keramické výrobky, ozdoby na stromeček, obrázky, vánoční přáníčka, náramky, zvonečky, andílky s drátěnými křídly či trička a polštářky s potiskem jejich vlastních obrázků.

Ve školce byla také kasička, do níž mohli všichni přispět dobrovolnou částkou. Letos navíc Den pro Zuzanku podpořila další zlínská školka z ulice Dětská na sídlišti Jižní Svahy, jež přidala výtěžek vlastní menší akce. Nemalou částku přidaly některé zlínské firmy, jež oslovili pořadatelé v čele se Zuzančinými rodiči.

Den pro Zuzanku byl zamýšlen především jako oslava života a dětské dobročinnosti, v tomto duchu se nesl i doprovodný program. S dětmi i rodiči si zazpívali Karel Holas a František Černý z kapely Čechomor, děti přišel pozdravit zlínský hokejista Martin Hamrlík nebo známý cyklista Josef Zimovčák. Zlínský primátor Miroslav Adámek s sebou přivedl Pejska a Kočičku, kteří publikum pobavili krátkou pohádkou. „Hvězdní“ hosté si pak ještě stoupli za prodejní pulty a do konce jarmarku nabízeli výrobky dětí. Mezi prodejci byl i Zuzančin desetiletý bratr Matěj, který se společně s rodiči již několik dnů raduje z novorozené sestřičky Lilianky. Zuzančina rodina návštěvníky pohostila koláčky či frgály a nechyběl ani nealko punč.

Výtěžek Dne pro Zuzanku obdrží Nadační fond dětské onkologie Krtek. Ten působí ve prospěch Kliniky dětské onkologie Fakultní nemocnice Brno, kde se Zuzanka léčila. Na rozhodování o účelu vynaložených prostředků se podílí Zuzančini rodiče ve spolupráci s lékaři kliniky dětské onkologie.

Zástupci nadace a nemocnice se jarmarku rovněž zúčastnili a nad jejím vyzněním i vysokým výtěžkem neskrývali dojetí. „Z našeho pohledu je to jedinečná akce s hlubokým rozměrem. Pomoc přišla v tomto případě od dětí, které navíc ví, pro koho to vše dělají. To je vede přirozeně k dobročinnosti a uvědomění, že mohou samy pomoci a udělat něco pro druhé. Zároveň se velmi přirozeně a citlivě dotýká tématu vážných nemocí a vysílá poselství, že se před nimi nemají zavírat oči a i po smutných událostech je nutné žít dál. Do této akce se zapojila spousta lidí s velkým srdcem a vybraná částka je neuvěřitelná,“ řekla zástupkyně nadačního fondu Krtek Kateřina Dohnalová.

Loni byly z výtěžku Dne pro Zuzanku ve výši 80 tisíc korun pořízeny speciální dětská nemocniční postýlka a dávkovače léků. 

Reklama

Výběr článků

Načítám