Hlavní obsah

Děti v ostravských Komenského sadech slavily Den Země

Novinky, Josef Zajíc

V Ostravě se letos již po osmadvacáté uskutečňují akce u příležitosti celosvětové kampaně Den Země. Konané akce se zaměřují na ochranu a zlepšování životního prostředí. V pátek 20. dubna připravilo Středisko volného času zajímavý program od 10 do 17 hodin v Komenského sadech.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 20.4.2018 Den Země v Komenského sadech.

Článek

Komenského sady jsou největším parkem v Ostravě. Rozkládají se po levém břehu řeky Ostravice od Prokešova náměstí, kterému vévodí věž Nové radnice tyčící se do výše 85 metrů. 

V prostředí Komenského sadů připravilo Středisko volného času z Moravské Ostravy spolu s Ostravskou univerzitou zajímavý program. Tematicky byly předváděné akce zaměřeny na prezentace Chemik detektivem, Vitamíny dnes a včera, Tady a tam, život kolem nás a další.

Děti ve stánku Bylinky poznávaly různé druhy květin a dostaly možnost si do připravených květináčků nasypat hlínu, rostlinku si odborně zasadit a odnést domů. Ve stánku OZO Ostrava hravou, zábavnou a sportovní formou se učily, jak nejrychleji třídit odpad a jak suroviny využívat, aby odpadu bylo co nejméně. 

Součásti dne byla i výtvarná a literární soutěž. Lesy České republiky připravily stánek poznání druhů stromů, informace, kterým stromům se daří v jakých oblastech či v jakých nadmořských výškách již téměř nerostou. Děti si mohly také vyzkoušet poznání druhů lesní zvěře podle srsti a tu si také mohly pohladit. 

Především pro chlapce bylo atraktivní hledání kovových předmětů pomocí přístrojů odhalujících v zemi kovy.

„Nyní jsme u stánku studentské organizace SOVA (Studentská organizace vědeckých aktivit), která působí na Přírodovědecké fakultě Ostravské univerzity. Ukazujeme dětem některé zástupce hmyzu, zástupce členovců, bezobratlých, fotografie z toho, co mohou studenti, žáci, učitelé a rodiče vidět v okolí Ostravy, ale také ve světě,” vysvětlil činnost ve stánku Stanislav Ožana, doktorand biologie a ekologie.

„Po pravé ruce mi chodí strašilka tropická. Vypadá jako klacík, protože to je její sebeobrana. To znamená, že když leze po větvi stromu a cítí ohrožení, tak se zastaví a je k nerozeznání od jiných větviček. Tohle je mnohonožka tropická, není jedovatá, živí se tím, co najde v zemi, proto má takhle tvarovanou hlavu, je to takový konzument odpadu v půdě,” informovala o hmyzích kamarádech Eva Bílková, studentka 5. ročníku katedry biologie Přírodovědecké fakulty OU.

Dny Země se budou konat do konce dubna i v jiných místech Ostravy. 24. dubna se Den země uskuteční v přírodě - ve Výukovém centru Bělský les v městském obvodě Ostrava-Jih. Středisko volného času Ostrava-Zábřeh připravilo se společností Ostravské městské lesy a zeleň, s.r.o., Střední průmyslovou školou chemickou akademika Heyrovského a dalšími školami a organizacemi pro děti soutěže, ekodílny, tvořivé a výtvarné workshopy.

Den Země se bude konat také v Ostravě-Porubě na Hlavní třídě 26. dubna. Organizátorem této akce je Středisko volného času Korunka z Mariánských Hor, které připravilo aktivity s tématem "Život v pohybu". Na akci se budou vyrábět také ptačí budky a krmítka a k vidění budou ukázky sokolnictví, myslivectví, psích sportů, meteorologie a další zábavné aktivity. Na přípravě se podílí Vysoká škola báňská - technická univezita Ostrava, společnost OZO Ostrava a další.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám