Hlavní obsah

Děti se zrakovým postižením řádily k radosti KOVO v Clarionu

Novinky, Petr Pokorný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malí princové, draci, vodníci a různé další pohádkové bytosti obsadily ve středu 4. března téměř přesně po roce znovu jeden z kongresových sálů českobudějovického hotelu Clarion. A opravdu si to tu "ty potvůrky" užívaly.

Foto: Petr Pokorný

Z pohádky do pohádky v českobudějovickém Clarionu.

Článek

Konal se zde totiž další ročník už tradičního karnevalu, který pro své děti a jejich kamarády pravidelně v Clarion Congress hotelu v Českých Budějovicích pořádá speciální Mateřská škola pro zrakově postižené Zachariášova České Budějovice.

O programové překvapení se tentokrát svým vystoupením postaral Divadelní spolek Vltavan. Nadšení, spokojenost, smích a šťastné úsměvy dětí byly opět největší odměnou nejen pro rodiče a personál školky, ale také pro její partnery, mezi které dlouhodobě patří Odborový svaz KOVO. Jihočeské regionální pracoviště nejsilnějšího tuzemského odborového svazu letos už počtvrté přispělo na karneval, tentokrát s podtitulem „Z pohádky do pohádky“, věcnými dárky do tomboly a soutěží.

„I malá pomoc je pro nás významná a jsme rádi, že do mimoškolních aktivit se zapojují ochotně rodiče i partneři školy. Vedle určité hmotné podpory školy tuto pomoc bereme jako vyjádření přízně a ocenění práce celého našeho kolektivu,“ uvedla ředitelka školy Jana Michalová.

Mateřská škola pro zrakově postižené v Zachariášově ulici v Českých Budějovicích je jedinou speciální mateřskou školou svého druhu v regionu, jejím zřizovatelem je Jihočeský kraj. Vedle své základní činnosti plní také se spádovostí pro celý region úlohu speciálního pedagogického centra pro zrakově postižené. Škola se nachází v klidné vilové části centra města s dobrou dopravní dostupností.

„Stavebním kamenem činnosti odborů je solidarita, a to v širším smyslu. Tedy nejen mezi vlastními členy a zaměstnanci firem, v nichž působíme, ale v tomto případě třeba i drobnou podporou mateřské školky, jejíž práce si velice vážíme. Považujeme to za určitou formu poděkování všem, kteří s dětmi s vadami zraku pracují,“ konstatovala vedoucí Regionálního pracoviště OS KOVO v Českých Budějovicích Pavlína Jirková.

Pět tříd Mateřské školy pro zrakově postižené navštěvuje v současné době 60 dětí. Personál školy tvoří 25 lidí s různou délkou úvazku, 12 z nich jsou pedagogičtí pracovníci.

Podle jihočeského zmocněnce OS KOVO Jana Janouška si speciální mateřinka, která je jediným předškolním zařízením svého druhu v regionu, zaslouží mimořádnou pozornost. „Práce s tak malými dětmi, které navíc trpí různými druhy očních vad, je nesmírně náročná. Naše, byť symbolické, poděkování je tak určitě na místě,“ řekl Janoušek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám