Hlavní obsah

Dětí je čím dál víc, v Praze 6 se staví další mateřská škola

Novinky, Martin Šalek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Bílé hoře v Praze 6 vyrůstá nová mateřská škola. Přestože stavba začala na jaře, první děti do ní nastoupí už po prázdninách. Kapacita ve školkách Prahy 6 se tak rozšíří o dalších 112 míst. Další místa vzniknou ve stávajících školkách navýšením počtu dětí ve třídách na zákonem povolené maximum.

Foto: Martin Šalek

Nová školka v ulici Za Oborou na Malém Břevnově nabídne od nového školního roku dalších 112 míst pro předškolní děti.

Článek

Praha 6 veškerými svými možnostmi reaguje na stále se zvyšující poptávku po předškolním vzdělávání. Jenom v letošním roce se ve školkách sešlo jeden a půl tisíce žádostí, i když někteří rodiče ale dávali přihlášky do více školek. V současné době ředitelky školek vydaly 790 rozhodnutí o přijetí. Tento počet se ale bude dále zvyšovat.

Městská část hodlá ve vybraných školkách po dohodě s hygienikem na výšit počet dětí ve třídách na maximum, což je 28 dětí. Tím by mělo ještě v tomto roce vzniknout dalších více než sto míst.

„Do školek bude možné přijmout více dětí s takřka minimálními náklady pro městskou část. Podle norem je nutné dodržet například počet toalet nebo odpovídající plochy na hraní, což představuje jednoduché stavební zásahy," říká radní pro školství Ondřej Balatka.

Dodává, že v případě vyššího počtu dětí ve třídách budou prostředky poskytnuté na platy ze státního rozpočtu vyšší a ředitelky budou moci náležitě ohodnotit své zaměstnance.

Přestože není povinností obce zajistit všem dětem předškolní vzdělávání, radnice se podle vlastních priorit snaží vyjít vstříc hlavně mladým rodinám, kde oba rodiče jsou zaměstnaní.

„Chceme, aby se do Prahy 6 stěhovaly mladé rodiny s dětmi. Proto je naším cílem, aby byly se do našich školek dostaly hlavně děti pracujících matek," říká radní. Zatím se nepodařilo do školek umístit 89 dětí z Prahy 6, jejichž maminky pracují. „Pro tyto děti během léta vytvoříme místa," slibuje radní.

Městská část také uvažuje o zřízení dalších školek v objektech základních škol, jak je tomu například na ZŠ Hanspaulka a MŠ Kohoutek nebo na ZŠ a MŠ Petřiny–jih. „Uvažujeme například o ZŠ Dědina," říká Balatka.

Reklama

Výběr článků

Načítám