Hlavní obsah

Deskové hry daly na frak počítačům

Novinky, Dana Smrčková

Dveře do světa netušené zábavy se 19. února otevřely v mikulovském Centru ekologické výchovy Pálava. Klub deskových her tam pod záštitou občanského sdružení 7 DNÍ uspořádal v pořadí pátý Den deskových her. A opět dokázal, že hrát si lze i bez moderních konzolí.

Foto: Martin Tesařík

V zápalu hry Sabotér.

Článek

Veselá chobotnička, která pod svými všetečnými chapadly ochraňuje malé krabíky. To byla jedna z novinek, která v sobotu čekala na malé hráče. „Kdo jako první kleštičkami sesbírá jednoho krabíka od každé barvy, vyhrává. Ale pozor, chobotnice je strašně lechtivá, takže jakmile se někdo dotkne jejího chapadla, strašně se rozchechtá,“ popsal princip hry vedoucí klubu Michal Žovinec. Podle něj měla právě tahle hra úspěch hlavně u nejměnších.

Ale ani ti větší nepřišli zkrátka. A nevypadalo to, že by se jim stýskalo po počítačích. Vybrat si mohli z pětatřiceti různých her, od logických přes rodinné po strategické. Nechyběly mezi nimi oblíbené stálice jako třeba Ubongo či Niagára. Mezi nejhranější obvykle patří taky Bang! a Sabotér.

„Z grantu Nadace Vodafone se nám podařilo zakoupit hru Galaxy Trucker, která má velký ohlas jak u nás, tak v zahraničí, dále Maršál a špión, Vysoké napětí a Backgamon,“ vyjmenoval nová lákadla Žovinec, který se deskovým hrám věnuje už dvanáct let.

Klubové akce lákají děti od tří let, školáky i dospělé nadšence. Tentokrát dorazily přes čtyři desítky zájemců, něktěří z nich přitom chodí pravidelně. Známou tváří se v partě hráčů stává i David Březina z Mikulova. „U mě vedou hlavně strategické hry, ale nechodím si sem jen zahrát. Baví mě práce s dětmi, takže rád pomůžu vysvětlit pravidla, pokud je potřeba,“ usmíval se.

Reklama

Výběr článků

Načítám