Hlavní obsah

Desátý ročník Svatováclavských slavností v Dobrušce začíná 27. září

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední zářijový víkend ožije centrum Dobrušky třídenními Svatováclavskými slavnostmi, které budou zahájeny v pátek 27. září v 19.30 hodin tradičními fanfárami z ochozu renesanční radnice v podání Dobrušského žesťového sdružení. Krátce na to dorazí na náměstí F. L. Věka průvod družiny sv. Václava.

Foto: Dana Ehlová

Svatováclavská družina při zahájení loňských slavností

Článek

Letošní hudební program bude zahájen ve 20 hodin a první kapelou, která na dobrušském podiu vystoupí, bude pop-rocková Vltava. Páteční program pak uzavře Stará parta z Dobrušky.

Druhý den jubilejního 10. ročníku Svatováclavských slavností, tedy sobota 28. září, je spojen s jarmarkem historických řemesel zpestřeným Panoptikem Maxe Fische. V jednom z mnoha stánků budou k dostání vždy vítané maďarské speciality – víno z badacsonské oblasti, klobásy a jitrnice.

Krátce po poledni vystoupí skupina historického šermu Lucrezia a pak opět přijde na řadu hudba. Od 14. hodiny až do půlnoci se na pódiu vystřídá devět kapel a souborů, mezi nimi i zástupci partnerských měst - Folklorní taneční soubor z Maďarska a Hasičská dechová hudba z polského města Miejska Górka.

V nabídce hudebních žánrů – dechovka, folk, country, dixielandový punk, celtic pipes energy folk, rock a oldies rock – by si měl vybrat téměř každý.

Svatováclavské slavnosti v Dobrušce jsou vždy obohaceny několika výstavami. V prostorách synagogy bude letos opět přehlídka oblíbeného patchworku nazvaná Hrátky z látky, v městské knihovně představí svoje výrobky Kamil a Radim Dachsovi – název výstavy Kouzlo damaškové oceli a japonských mečů dává tušit, co zde návštěvníci najdou.

Otevřeno zůstane i lapidárium v budově Městského úřadu, kde po celé září probíhá výstava A + A, což je keramika a šperky Aleny Thérové a obrazy a voskové batiky Aleny Vondřejcové, ve Spolkovém domě budou prezentovány ruční práce na výstavce Šikovné ruce.

V neděli 29. září Svatováclavské slavnosti skončí a symbolicky předají žezlo Mezinárodnímu hudebnímu festivalu F. L. Věka, jehož třetí ročník naopak v tento den začne. Stane se tak v kostele sv. Václava v Dobrušce a na zahajovacím koncertu, který začíná v 19 hodin, vystoupí legendární trumpetista Miroslav Kejmar a varhaník Aleš Bárta. 

Vstupenky na akce MHF F. L. Věka jsou v předprodeji na Informačním centru v Dobrušce a v Novém Městě nad Metují.   

Reklama

Výběr článků

Načítám