Hlavní obsah

Deník, který se nedostal prokurátorovi do ruky...

Novinky, Miroslav Moravec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Touto lákavou anotací opatřilo pražské nakladatelství Orego knihu Rudolfa Černého Hochštapler, která vyšla zkraje léta 2019. Jedná se o reedici zcela výjimečného titulu. Původní Hochštapler byl vydán v omezeném nákladu roku 1964 a byl ihned rozebrán.

Foto: Miroslav Moravec
Článek

I přes velký úspěch však nedošlo k dalšímu vydání, neboť v zasvěcených kruzích v Praze i v Brně se sázelo, kdo je kdo v knize o politické kariéře a osudech jednoho z českých „vlajkařů“, která nastavila tehdejší politické špičce zrcadlo.

Gusta Gajer byl sociální demokrat

Gusta Gajer byl sociální demokrat Gusta Gajer byl fašista

Gusta Gajer byl sociální demokrat Gusta Gajer byl fašista Gusta Gajer byl nacionalista

Gusta Gajer byl víc než hochštapler

Před pětapadesáti lety jmenovaný titul tedy náramně zčeřil hladinu veřejného mínění. Doslova hejno hus se cítilo býti příslovečně potrefenými a kolem útlého svazku, leč svou silou rovnající se semtexu, se rozjela vlna vášní a dohadů o tom, kdo vlastně jest předlohou onoho bezcharakterního muže, který začal svou kariéru těsně před válkou v Gajdově straně.

Ta hádanka nenašla své rozluštění, ale kniha se již pro jistotu nedočkala druhého vydání. Což napravilo po dlouhém půlstoletí nakladatelství Orego.

Obsah knihy Hochštapler

Všeho schopný mladý muž z Třebíče, Gusta Gajer, začne svoji kariéru těsně před válkou v Gajdově straně. Oblékne holínky a rajtky, černou košili přepáše dohodou a v rodném městě na Moravě vede fašistickou mládež. Už tady se ukazuje, že je ve své profesi učenlivý a snaživý, že z něho vyroste znamenitý grázl, podvodník, denunciant a zloděj, a vůbec přední aktivista fašistické strany.

Jeho velká příležitost však přichází až v Rysově Vlajce. Stává se jejím zástupcem v Říši, kde nejdříve propaguje fašistická hesla mezi nakomandovanými českými dělníky, později sehraje velkou frašku, pomocí tajné vysílačky se pokouší svrhnout Háchovu vládu a nastolit Ryse. Ale Hácha má kredit, Vlajka je pro nacisty groteskní spolek nýmandů, kteří jsou dobří jen pro nejšpinavější služby. Místo na Pražském hradě se tak octne Gusta Gajer v koncentráku.

Je to pro vlajkařskou špičku ovšemže fešácký kriminál a Gajer i zde projeví mimořádnou přísavnost a životaschopnost. Ač rasista s rozsáhlou praxí při pogromech, předstírá sympatii k Jordanovi, židovskému vězni ve výsadním postavení. Pan Jordan, jehož dolary se hodí, se octne na seznamu Gajerových obětí vedle Jedové Lidky a hokynáře Porgese, jehož koruny Gajerovy také přišly náramně vhod.

Tím však jeho osudy nekončí. Vrací se do Prahy v uniformě západní armády, tentokráte jako hrdina od Tobruku, ještě jen tak mimochodem udolá další sadu dívčích srdcí – než je odhalen a lidovým soudem souzen. Ale ani to nemůže být tečka za úspěšným životem takových Gustů Gajerů, už ne proto, že nikdy nejsou odhaleni úplně, mrtví totiž nemluví. Za dva roky se mu brána věznice otevírá. A co potom?

Zajímavou a podnětnou přílohou knihy Hochštapler je sice nedlouhý, ale o to zasvěcenější exkurz do historie a vývoje malého československého nacionalistického a částečně i fašistického hnutí Vlajka i Národní obce fašistické.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám