Hlavní obsah

Den zůstal krásný díky narůstající pomoci dobrovolníků

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V kontrastu otvírajících se jarních dnů panuje všude smutek a obavy. Příjemným zjištěním je k stále přísnějším opatřením narůstající pomoc dobrovolníků.

Foto: logo obecní úřad DT

Obecní úřad v Dlouhé Třebové zajišťuje pomoc i obyvatelům v odlehlých domcích.

Článek

Slunný teplý jarní den, a přesto všude panovalo nezvyklé ticho a opuštěná veřejná prostranství.

K dalším přísnějším opatřením přibyla však řada upozornění a letáků nabízejících pomoc tam, kde zejména starší lidé zůstali ve svých domovech s narůstajícími obavami, navíc zcela sami.

V Ústí nad Orlicí se tak okamžitě k obchodnímu družstvu Konzum přidalo Rodinné centrum Srdíčko s další nabídkou donášky nákupu domů, kterou rozšířilo na samoživitelky a osoby se zdravotním postižením. Stačí svoji potřebu potravin či drogerie zavolat na telefonní číslo 777 458 455 a produkty z jeho hokynářského obchůdku jim budou mezi 18. až 20. hodinou doručeny domů.

Dobrovolníci rodinného centra Srdíčko reagovali i na nařízení zákazu vycházení na veřejnost bez zakrytí úst a nosu, platící od půlnoci 19. března. Šest rodin zasedlo doma za šicí stroj a již v úterý bylo hotovo na 100 roušek určených především na rozdání nemocným a starým občanům.

Bez pomoci nezůstali ani osamocení občané v roztroušených domcích menších obcí v okolí města. Obecní úřad v Dlouhé Třebové s přispěním sousedů sestavil seznam občanů, pro které na zajištění potřebné pomoci se přihlásili místní skauti.

Dalším opatřením vlády ČR přišla však nová omezení v počtu úředních hodin úřadů, poštovního úřadu a zejména povinnost nošení roušek, případně šál a šátků, aby se tak zabránilo šíření kapének nákazy, a to nejen na veřejnosti, ale i při pobytu v zaměstnání. Do obchodů lze vstupovat pouze s rouškou a pro seniory byl vyčleněn čas především od 10 do 12 hodin.

Nastoupila i další opatření chránící více zdraví pracovníků. U autobusů Integrovaného dopravního systému IREDO byl upraven nástup a výstup cestujících tak, aby nedocházelo ke kontaktu s řidičem, provoz místní hromadné dopravy v Ústí nad Orlicí byl však městským úřadem zcela zrušen.

Z důvodu nouzového stavu, a maximálního vytížení pracovníků s nebezpečně narůstající únavou, musel supermarket Albert, který je jediným velkým obchodem uprostřed města Ústí nad Orlicí, upravit od čtvrtka 19. března do 11. dubna otevírací dobu, a to pondělí až pátek od 7 do 19 a v sobotu a neděli od 8 do 19 hodin, kdy podle nového ustanovení vlády ČR od 7 do 9 hodin je vstup vymezen pro seniory nad 65 let.

Přísnější opatření zavedla Orlickoústecká nemocnice. U vstupu je umístěn stan, ve kterém tým zdravotní služby kontroluje teplotu a místo pohybu v poslední době. Pokud někdo vykazuje příznaky možné nákazy koronavirem je odeslán na vyšetření do izolovaného místa, které se nachází v bočním vchodu do budovy A. Zároveň i doprava je při vstupu řízena pracovníky zdravotní služby a strážníky městské policie, kdy vstup je umožněn jen v případě akutních případů.

Reklama

Výběr článků

Načítám