Hlavní obsah

Den s Hasíkem hostila mikulovská knihovna

Novinky, Ilona Salajková

Preventivní a výchovný program v oblasti požární ochrany proběhl v pondělní 14. března dopoledne v mikulovské knihovně. Účastníci získali mnoho informací, materiálů a odnesli si nezapomenutelný zážitek a poučení, jak nehasit hořící pánev.

Foto: Ilona Salajková
Článek

Členové hasičského sboru Mikulov a Městská knihovna Mikulov spojili síly a připravili pro rodiče s dětmi, které nenavštěvují ještě mateřskou školu zajímavý a netradiční program. Instruktoři prevence seznámili malé děti se skutečnými hasiči, pověděli jim, jakou mají výstroj a v jakém autě jezdí.

Vzhledem k nízkému věku dětí instruktoři upravili aktivity tak, aby si všechny děti přišly na své. Skládaly puzzle s hasičskou tematikou, správně oblékaly požárníka i paní doktorku na magnetických panelech, odpovídaly na jednoduché otázky.

Největší ohlas měl plně vystrojený hasič, který nabídl část svých oděvů odvážným dětem a maminkám k vyzkoušení. Do bot i rukavic se děti nechaly navléct, ale obrovskou helmu si nasadit nikdo nechtěl. Jen jedna z maminek projevila zvědavost a hlavně chtěla být příkladem pro svého syna a vyzkoušela si ji. „Ač to nevypadá, je přes ten štít opravdu vidět,“ sdělila.

Děti dostaly od Hasíka spoustu zajímavých materiálů, které jsou zábavné, ale mohou se při práci s nimi poučit a naučit – omalovánky, papírové modely, vystřihovánky a pexeso. Maminky zase od požárníků-preventistů obdržely manuál, jak se chovat při požárech v domácnosti a seznam nejdůležitějších telefonních čísel.

Vrchol programu nastal, když byli účastníci vyzváni, aby se přesunuli na malý přilehlý dvoreček. Tam se již ohříval olej na plotně. „Představte si, že smažíte řízky, v tom vám začne plakat dítě a vy se vzdálíte. Pak stačí jen chvilka a oheň je na pánvi,“ nastínil nejběžnější typ požárů v domácnosti vedoucí mikulovských hasičů Robert Slaný. „Ve zmatku se většina uchýlí k tomu, že se pánev snaží uhasit vodou, ale to je velká chyba!“ zdůraznil.

A že to je opravdu velká chyba, se všichni přesvědčili vzápětí, když hasič v ochranném obleku do hořícího oleje nalil vodu. Takzvaná ´liša´ šlehla do výše pěti metrů následovaná hustým, černým dýmem a vzápětí voda zapříčinila výbuch oleje, který se rozprskl po širokém okolí.

„Nebezpečnost situace byla tak markantní, že si při případném skutečném požáru na tuto ukázku snad vzpomeneme a chopíme se raději utěrky či pokličky, než kohoutku s vodou…“ usoudila Ilona Salajková, vedoucí knihovny.

A že povolání hasič táhne, dokazovalo to, že tentokrát se akce zúčastnila převážná většina malých kluků. Pohádku o dráčkovi Hasíkovi a další informace o výchovně vzdělávacím programu požární ochrany je možné získat na www.hasik.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám