Hlavní obsah

Den s extrémními sporty oživil lesopark v Ústí nad Orlicí

Novinky, Stanislava Dvořáková

V sobotu 21. července ve Wolkerově údolí v Ústí nad Orlicí známém především naučnou stezkou bylo poskytnuto celým rodinám další poznání rozšířené o nové i extrémní sporty.

Foto: Stanislava Dvořáková

Nabídka programu a krása lesoparku Wolkerova údolí byla zárukou výjimečně stráveného víkendu.

Článek

Oblíbený lesopark Wolkerova údolí v městské části Ústí nad Orlicí - Dukla si vybrali pořadatelé z hotelu Poprad a Studia Bart s přispěním lektora kompenzačního cvičení Jardy Rözslera, známého pod přezdívkou Lála, pro uskutečnění akce Slackline - den pro celou rodinu.

Nabídka neobvyklého programu a pravý letní den se setkaly s patřičným zájmem. Od 14. hodiny přicházely celé rodiny, aby se jejich jednotliví členové seznámili s novými, mnohdy i extrémními sporty, případně si je i vyzkoušeli.

Úvod ukázek vycházel z informací známé naučné stezky a měl i soutěžní charakter. Na otázku "Jak daleko doskočíš?" bylo odpovězeno formou porovnání se skokanem hnědým, který skáče 1 metr, lepší kobylkou zelenou, která dokáže zvládnout 2 metry, vynikající veverkou obecnou se 3 metry, dokonce ve výšce mezi stromy, a kdo dokázal skočit 4 metry jako liška obecná se mohl zařadit mezi trénované atlety.

Při pohledu na zavěšené šály a kruhy s akrobatickým cvičením však hrdost nad délkou skoku do dálky rychle mizela. Ani další ukázka jízdy na jednom kole, která je typická pro cirkusová vystoupení, na napodobení jednoduchá nebyla, a to pro zájemce bylo připravené zábradlí na zachycení a udržení potřebné rovnováhy.

To byl jen začátek nových náročných akrobatických prvků. Pravá ukázka extrémního sportu Slackline byla představena Jardou Rözslerem, zvaným Lála. K jeho provozování, které je spojeno s určitým rizikem, ho přivedla záliba v lezení po skalách a k relaxaci v podobě kompenzačního cvičení. To vše vyžaduje harmonizaci pohybového systému a svalovou rovnováhu. Navíc to je prověrka psychických i fyzických možností, což zhodnotil slovy: „Všechny starosti jsou zapomenuty, jedině na čem v danou chvíli záleží, je udělat další krok.”

Pro první krok začátečníků pak byly připraveny popruhy upevněné mezi stromy s pomocným uchycením na udržení rovnováhy. Chůze po laně je nový sport se stále doplňovanými triky různé obtížnosti až po extrémně náročné.

Další seznámení bylo s méně rozšířeným sportem v ČR - frisbee, což jsou hry s házecím či létajícím talířem a pak na účastníky již čekaly jen relaxační závěsné houpací sítě kamaky a závěrečný piknik.

Oheň pro opékání buřtů měl neméně zajímavou obsluhu. Usměvavý Petr Neckář, energický optimista, bývalý profesionální DJ, zakladatel nové módní značky Nebe Nebo, autor 3IN Intuice Instinkt Inspirace, opustil své sny, které pro tentokrát nahradil pozemskou realitou.

Doprovod hudby, večerní promítání a spaní pod širákem pak přineslo nejen sladké sny, ale i radostné probuzení do nedělního rána.

Reklama

Výběr článků

Načítám