Hlavní obsah

Den policie Moravskoslezského kraje se slavil na Slezskoostravském hradě

Novinky, Josef Zajíc

V sobotu 22. června Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje uspořádalo tradiční Den policie v Ostravě. Velmi dobře připravená akce se konala od 10 do 18 hodin na Slezskoostravském hradě. Ukázky z činnosti se konaly jak v podhradí, tak na hradním nádvoří.

Foto: Josef Zajíc

Den policie Ostrava 2019

Článek

Den policie v Ostravě 2019 uspořádalo Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje. K programu přistoupily i další složky Integrovaného záchranného systému -  Hasičský záchranný sbor MSK, záchranná zdravotnická služba  MSK a Městská policie Ostrava.

Začátek v 10 hodin byl akční. Na pódiu na prvním hradním nádvoří se představili členové Záchranné zdravotnické služby MSK. Předvedli ukázku, jak zachránit člověka, který nedýchá. Tato život zachraňující činnost je to první, co člověk, když se náhodně setká s takto postiženým člověkem, může udělat. Ovšem základy a správné postupy musí znát.

„Záchranná zdravotnická služba Moravskoslezského kraje vyjíždí ročně zhruba k 110 tisícům pacientů ve zhruba ve 122 tisíců výjezdech. Z toho je zhruba tisíc případů  postižených ve stavu selhání základních životních funkcí, to znamená nefunguje jejich srdeční činnost a je třeba je resuscitovat. Kromě té laické základní pomoci již běží v Moravskoslezském kraji systém pomoci prostřednictvím vyškolených laických záchranců - dobrovolníků.

Jsou to členové našeho záchranného systému z řad policistů, městských policistů, hasičů, členů červeného kříže, vodní záchranné služby, horské záchranné služby, dobrovolní hasiči, ale také profesní zdravotníci. Ti jsou na telefonu a pokud se vyskytují poblíž, mohou zasáhnout,” vysvětlil předvedenou ukázku Lukáš Humpl, tiskový mluvčí ZZS MSK.

Na silnici pod hradem byla ukázka zásahu složek policie, jež dopadly ujíždějícího řidiče, který se dopustil závažného trestného činu. Zásah byl rychlý a adekvátní přestupku.

Na stejném místě byl předveden zásah Integrovaného záchranného systém všech složek při řešení srážky dvou automobilů s vážným zraněním řidičky i řidiče. Při této ukázce zasahovali dopravní policisté, hasiči i zdravotníci.

V podhradí byly velmi pěkné ukázky Městské policie Ostrava v kynologii a hipologii. Divákům se předvedli i mladí pejskaři, kteří prošli již jedenáctým ročníkem Kurzu zodpovědného majitele městského psa, kurzu, který vedl praporčík Jan Somr. Mladí psovodi se naučili svého psa ovládat, učili ho zvykat si na lidi a na okolní psy a zachovávat bezpečnost svého okolí.

Policisté předvedli návštěvníkům speciální auta, motorky, nákladní auta, motorový člun a také vrtulník. Své strojové vybavení předvedli i hasiči a Městská policie Ostrava.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám