Hlavní obsah

Den otevřených památek v Krnově zahájí turistickou sezónu

Novinky, Libuše Miarková

V sobotu 20. května se v Krnově otevřou veřejnosti všechny významné kostely, muzea a další historické objekty. Koná se totiž Den otevřených památek, který již tradičně zahajuje turistickou sezónu ve městě s 24 tisíci obyvateli.

Foto: Stanislav Juga

Jaro v Krnově.

Článek

Lákavá je například prohlídka věže kostela sv. Martina, v níž se nachází byt věžného. Až do roku 1900 střežil klid a bezpečí krnovských obyvatel. Každou hodinu obcházel věž a pozoroval město. Když nehrozilo žádné nebezpečí, zatroubil do čtyř světových stran jednoduchou melodii. Při požáru vyhlašoval poplach údery zvonu a troubením.

Z ptačí perspektivy lze Krnov a okolí pozorovat i z 52metrové radniční věže na Hlavním náměstí. Ve výšce zhruba 33 metrů, těsně nad znakem města, je umístěn ciferník hodin, které pohání stroj z roku 1894 od mnichovského hodináře, konstruktéra a vynálezce Johanna Mannhardta. Jen dnes už není třeba hodiny pravidelně natahovat, od roku 1982 se tak děje automaticky.

Město s bohatou historií po celá staletí sloužilo jako důležité správní centrum českého západního Slezska, přitom sehrávalo významnou roli kulturní. Z těch dob se zachovala také řada duchovních památek. O některé se zasloužili bratři minorité. Zatímco v centru Krnova se nachází jejich kostel Narození Panny Marie, na nedalekém cvilínském kopci příznivce církevní turistiky zaujme dvouvěžový barokní skvost kostel Panny Marie Sedmibolestné.

Po rozsáhlé rekonstrukci ukončené v minulých letech Krnov opět zdobí synagoga v novorománském stylu, jež se řadí k hlavním centrům židovské kultury v naší republice.

Letní soutěž (nejen) pro rodiny s dětmi

Synagoga spolu s radniční věží a cvilínskou rozhlednou se staly součástí letní turistické soutěže.  Začala v pondělí 15. května a potrvá až do konce srpna. Kdo z účastníků absolvuje návštěvu všech tří vybraných objektů, může si v krnovském informačním centru vyrazit minci.

Jarní cyklojízda

U příležitosti Dne otevřených památek pořádají krnovské spolky Cyklistika pro všechny a Zdravé město jarní cyklojízdu. Trasa o délce zhruba 20 kilometrů začíná v sobotu 20. května ve 13 hodin u radnice na Hlavním náměstí.

Cyklisté po cestě mohou navštívit synagogu, kostel sv. Martina, koncertní síň sv. Ducha a Flemmichovu vilu. Trať dále povede po cyklostezce podél řeky Opavice po Chomýžské ulici, kde skupina odbočí směrem ke kosteleckému kostelu sv. Benedikta. Na závěr si pak účastníci jarní cyklojízdy vyšlápnou na Cvilín. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám