Hlavní obsah

Den otevřených dveří v trolejbusové vozovně v Ostravě přilákal pět tisíc návštěvníků

Novinky, Josef Zajíc

Téměř 5000 lidí v sobotu 5. května navštívilo trolejbusovou vozovnu na Sokolské třídě v Ostravě při příležitosti oslav 60 let trolejbusové dopravy v Ostravě.

Foto: Josef Zajíc

Den otevřených dveří 5. května 2012

Článek

"Den otevřených dveří se uskutečnil v trolejbusové vozovně Dopravního podniku města Ostravy. Vozovna zde stojí od roku 1954, nicméně historie trolejbusové dopravy sahá do 9. května 1952, kdy byl provoz zaveden na dvou okružních linkách. Nejprve jezdilo šest trolejbusů, které po roce vystřídala dvacítka zbrusu nových trolejbusů z produkce Tatry Smíchov. Trolejbus Tatra T400 byl třínápravový trolejbus zvládající bez problémů  kopcovitý terén okolo Bazalů, ZOO do Michálkovic. Trolejbusová síť byla v Ostravě zavedena s cílem pomoci dopravní obsluze ve středu města. V současné době jezdí nízkopodlažní trolejbusy, které jsou přístupné pro všechny cestující," uvedl tiskový mluvčí DPO Miroslav Albrecht.

"Dopravní podnik ročně přepraví 105 milionu cestujících. Největší podíl má tramvajová doprava, která je páteří MHD v Ostravě. Autobusová doprava zajišťuje obsluhu okolních míst v Ostravě a trolejbusy jsou doplněk ve středu Ostravy," dodal.

Otevřeným areálem vozovny trolejbusů návštěvníky prováděl člen Klubu historie MHD Dopravního podniku města Ostravy Miroslav Sýkora. Seznámil s historií MHD a popsal a vysvětlil vše o trolejbusech. Poznávací cesta vedla otevřenými provozy a k vidění byly historické i současné nejmodernější trolejbusy. Děti si mohly, kromě jiného, vyzkoušet  trenažér pro školení řidičů. Návštěvníci plně využívali dvou okružních jízd historickými trolejbusy.

Po celou dobu akce byl v areálu připraven doprovodný program, který vyvrcholil koncertem zpěvačky Heidi Janků. Den otevřených dveří ve vozovně trolejbusů v Ostravě, zahájeny v 9 hodin, byl ukončen v 16 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám