Hlavní obsah

Den otevřených dveří na letecké základně v Čáslavi

Novinky, Pavel Kalina

V Chotusicích poblíž Čáslavi má svoji vojenskou a leteckou základnu 21. Základna taktického letectva Čáslav. V sobotu 28. května se zde uskutečnil Den otevřených dveří. Tato mezinárodní událost se koná každý druhý rok a letos je věnována československým letcům-veteránům II. světové války.

Foto: Pavel Kalina

JAS - 39 Gripen

Článek

Od rána putovaly do bran vojenské a letecké základny taktického letectva v Chotusicích davy milovníků vojenské a letecké techniky. Tato základna je jednou z hlavních bojových složek Vzdušných sil Armády České republiky a je vyzbrojena nadzvukovými letouny JAS-39 Gripen a lehkými bitevníky L-159 ALCA.

Den otevřených dveří obsahoval mj. ukázky vojenské techniky, pěchotních zbraní, statickou ukázku výzbroje protiletadlového raketového vojska a další. Jednou z první části programu byly vyhlídkové lety pro zájemce. 

Ještě před oficiálním zahájením Dne otevřených dveří se uskutečnil koncert Posádkové hudby Praha. Poté již byl na tribuně přivítán ministr obrany České republiky Alexandr Vondra a další hosté. Poté byl krátkými projevy zahájen již sedmý ročník Dne otevřených dveří na 21. Základně taktického letectva Čáslav.

Následovala ukázka vzletů a průlety bojových letadel JAS-39C Gripen, letové ukázky dalších letadel a seskoky parašutistů. Během prohlídky měli učástníci možnost si prohlédnout historické vojenské vozidla, motorky i stará i novodobá letadla. Mimo jiné zde byla vidět v akci letadla L 159, CASA-131, Sea King SAR Demo z Belgie, North American T-28 Trojan (premiéra v ČR), Boeing Stearman A75N1, AERO 270 a mnoho dalších. 

K tomu bylo možné se seznámit s hasičskou technikou a ukázkami hasičského záchranného sboru. Vše bylo doprovázeno odborným výkladem plukovníka v záloze Ing. Václava Vaška a Aleny Zárybnické. Jedním ze zajímavých ukázek byl vzlet letadel L 159 ALCA s ukázkou úderu na pozemní cíl.

K akci patřil i doprovodný program pro děti, na závěr se uskutečnil koncert hudební skupiny  MIG 21. Cílem mezinárodní, společenské a kulturní akce je zvýšit povědomí práci leteckých specialistů, pilotů a také dalšího pozemního personálu vojenské základny.

Reklama

Výběr článků

Načítám