Hlavní obsah

Den ostravských městských obvodů pobavil i poučil

Novinky, Josef Zajíc

V sobotu 14. července uspořádal městský obvod Ostrava-Jih spolu s městským obvodem Ostrava-Nová Bělá informační, poučný a zábavný Den městských obvodů s Integrovaným záchranným systémem. Záštitu nad akcí měl starosta Martin Bednář a starosta Lumír Bahr.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 15.7.2018 Den městských obvodů Ostrava - Jih a Ostrava Nová Bělá s IZS. Centrum bylo otevřeno 25. dubna 2018

Článek

Pořadatelé připravili statické činnosti složek Integrovaného záchranného systému a také ukázky výcviku policejních psů v rámci kynologické skupiny Městské policie Ostrava.

„Cílem bylo ukázat lidem práci skupiny kynologie Městské policie Ostrava, aby nás neviděli jen venku, jak se pohybujeme při službě, ale aby si uvědomili, že musíme denně cvičit a pejsky na službu připravovat. Máme deset lidí, kteří se starají o deset psů. Každý příslušník se stará o toho svého. S ním cvičí a samozřejmě chodí do služby,” informoval člen skupiny kynologie Městské policie Ostrava Karel Melar.

V několika blocích se prezentovala skupina hipologie Městské policie Ostrava. Její členové divákům ukázali výsledky přípravy a tréninků koní na služební činnost. V rámci akčních ukázek informovali o historii městské policie od jejich vzniku na území Ostravy. Vždy po každém vystoupení se koně mohli projít v kruhovém trenažeru. Po akci koníky jejich ošetřovatelé "vysprchovali" a připravili na další ukázku. 

„Ve skupině hipologie máme tady třináct starokladrubských koní. Všechno to jsou valaši. Z toho máme pět běloušů a osm vraníků. U běloušů je taková zajímavost, že každý bělouš, když se narodí, tak je černý a v postupem let se vyběluje a asi v deseti letech je bílý. Všechny koně jsou služební, které používáme v běžné činnosti,” řekl Miroslav Holý, vedoucí skupiny hipologie.

Návštěvníci si od 10 do 19 hodin mohli prohlédnout prostory Integrovaného výjezdového centra HZS MSK. Děti si mohly vyzkoušet speciální sportovní disciplíny hasičského sportu TFA pro velké i malé.

Jako sportovní doprovodný program se nabízela možnost jízdy na malých konících, laserová střelnice, skákací hrad, trampolína a další aktivní činnosti.

Pořadatelé připravili i bohatý kulturní program. Diváci mohli dopoledne sledovat koncert Standy Hložka. Od 13.30 vystoupila Heidi Janků se svou kapelou HeidiBand. Zazpívaly Novobělské babičky. Děti před pódiem zabavily klaunky. Okolo 17. hodiny kulturní program uzavřela kapela Rock band Marcela Woodmana.

Podle organizátorů se Den městských obvodů s IZS vydařil. Návštěvníci byli spokojeni.

Výstavba nejmodernějšího Integrovaného výjezdového centra Ostrava-Jih, sídlící na adrese Kaminského 636/12, Ostrava Nová Bělá, byla zahájena v roce 2014 a špičkové IVC bylo slavnostně otevřeno 25. dubna 2016. Velitelem stanice je npor. Ing. Jiří Scheibinger.

Sídlí zde Hasiči HZS MSK - se specializací na záchranu na vodních plochách, posádka Zdravotnického záchranného sboru MSK s týmem specializovaným na vysoce nakažlivé nemoci. Městská policie Ostrava zde má zázemí pro kynologii a také hipologii. Jsou zde stáje pro 14 koní, jezdecká hala, kruhový trenažer, kolbiště a výběh pro koně. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám