Hlavní obsah

Den nemocnice představil nové moderní léčebné metody včetně všestranného vylepšení prostředí

Novinky, Stanislava Dvořáková

Ve středu 19. září se v Orlickoústecké nemocnici otevřely dveře šesti oddělení, tentokrát pro zdravé návštěvníky, aby poznali, že moderní medicína dokáže zmírnit i nejhorší okamžiky nemoci a estetické úpravy navodit domácí prostředí.

Foto: Stanislava Dvořáková

Studující Vyšší odborné, střední zdravotní a sociální školy mimo informace o studiu prováděli měření krevního tlaku, BMI a hladiny cukru v krvi.

Článek

Návštěva nemocnice nikdy není tím nejpříjemnějším zážitkem. Ve středu 19. září však Orlickoústeckou nemocnici navštívily v průběhu dne stovky zájemců o možnost prohlédnout si nové moderní lékařské přístroje i změny v samotném prostředí.

V zahradním vstupním areálu vítali návštěvníky studující Vyšší odborné, střední zdravotní a sociální školy Ústí nad Orlicí, kteří v rámci zdravotního programu Dne nemocnice zjišťovali hladinu cukru v krvi, prováděli měření krevního tlaku a BMI s následným poradenstvím nutriční terapeutky.

Kdo přišel na lačno a nechal si mezi 7. -11. hodinou odebrat krev pro vyšetření cholesterolu a zjištění krevní skupiny v odběrovém centru Galen, obdržel mezi 13. - 15. hodinou na stánku OKBD v areálu nemocnice výsledky. Navíc mohl podstoupit vyšetření kolorektálního karcinomu a testování na virus HIV.

Poté se mohl odebrat na prohlídku interního oddělení, kde u vstupu byla zajištěna praktická ukázka správné hygieny rukou. V zpřístupněném 2. patře mohl srovnávat dřívější podmínky a současné, které se snaží vytvořit prostředí co nejbližší domácímu.

Zmizela strohá bílá barva, kterou nahradily pastelové tóny v barvách slunce a rozkvetlé louky, kdy při pohledu z okna do korun zelených stromů, nemocný zapomíná, že není doma. Navíc jsou pokoje vybaveny sociálním zařízením i televizí, která je součástí i jídelních koutů, kde se mohou chodící pacienti společně bavit. Na chodbě zmizela dlažba a barevně laděné PVC dokonale tlumí bývalý hluk jídelních vozíků.

Na interním oddělení 2. patra je 73 lůžek pro 2 - 3 pacienty s péčí 3 lékařů (jeden bývalý student UK z Etiopie). Členem personálu je i sanitář z Běloruska a 2 zdravotní sestry z Ukrajiny (všichni umí dobře česky). Na praxi pak docházejí studující VOSZŠ.

Z dalších oddělení bylo možné navštívit rehabilitační oddělení, prohlédnout si hydromasážní vany, perličkovou a vířivou koupel, seznámit se s metodami tradičního čínského léčitelství, laserovou terapií, včetně nové stabilometrické plošiny.

Projitím chodbami, spojujícími jednotlivé pavilony bez nutnosti v případě nepříznivého počasí pohybu po venku, návštěvník s výkladem odborného průvodce poznal režim dalších oddělení, a to anesteziologicko-resuscitačního a radiodiagnostického, porodního sálu, Babyboxu a pietní místnosti.

Závěr tvořilo dětské oddělení s ukázkou zábavného programu - hudební divadlo, žonglování a malování obrázků s malířem Janem Lušovským. Dětmi vytvořená rybička pak jistě splní nejedno přání: uzdraví polámanou nožku medvídka, dvakrát v měsíci přivolá zdravotního klauna či otevře čarovné dveře do zahrady s lavičkami a tajemnými zákoutími.

Než návštěvník skončil pod velkým stanem v parku u občerstvení s poslechem koncertu skupiny Black Band, mohl ještě u stánku lékárny ochutnat čaje a seznámit se s různými zdravotními pomůckami.

Reklama

Výběr článků

Načítám