Hlavní obsah

Den ledvin: Lékaři vyšetřili v Uherském Hradišti a Uherském Brodě téměř dvě stovky zájemců

Novinky, Dana Lipovská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nabídku bezplatného vyšetření ledvin využilo v nefrologických ambulancích v Uherskohradišťské nemocnici a Uherském brodě celkem 190 lidí. Akce se koná každoročně u příležitosti Světového dne ledvin.

Foto: Irena Bucharová
Článek

Nejvíce lidí zavítalo do areálu Uherskohradišťské nemocnice, kde se nechalo v nefrologické ambulanci vyšetřit 132 osob, 58 zájemců navštívilo ambulanci v Uherském Brodě. Příchozím byl změřen tlak, hodnota krevního cukru, vyšetřena moč a odebrána krev ohledně základní funkce ledvin.

„Naše nefrologické ambulance se přidávají ke Světovému dni ledvin pravidelně již několik let. Pořádáme tuto preventivní akci, abychom upozornili na onemocnění ledvin, která mohou zůstávat dlouho skrytá,” uvedl primář oddělení nefrologie a dialýzy Uherskohradišťské nemocnice MUDr. Lubomír Strnadel.

V současné době trpí některým z chronických onemocnění ledvin každý desátý člověk. Řada lidí však o svém onemocnění vůbec neví, neboť nemá žádné výraznější příznaky onemocnění, popřípadě se tyto příznaky přičítají jiným onemocněním – hlavně cukrovce a vysokému krevnímu tlaku.

Ledviny navíc často nebolí, takže se pacient většinou do nefrologické ambulance dostaví až v případě, že potřebuje některou z umělých náhrad funkce svých vlastních ledvin. Přitom onemocnění ledvin může odhalit i malý nález při vyšetření moče, případně vyšší krevní tlak.

Reklama

Výběr článků

Načítám