Hlavní obsah

Den divadla Gymnázia pod Svatou Horou pod hvězdou šťastné sedmičky

Novinky, Tomáš Bílek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek 26. června proběhl na velké scéně Divadla Antonína Dvořáka v Příbrami projekt Gymnázia pod Svatou Horou Den divadla věnovaný české klasice.

Foto: Libor Valíček

Vyprodaná velká scéna Divadla A. Dvořáka.

Článek

Svatohorské gymnázium tento rok již po sedmé uspořádalo divadelní projekt Den divadla, který byl v letošním roce věnován české dramatické klasice.

Smyslem projektu je seznámit studenty s dramatickou a literární tvorbou českých i zahraničních autorů pomocí prožitku, přímé interpretace dramaturgicky upraveného textu na velké scéně Divadla Antonína Dvořáka, ale také naučit studenty vystupovat a mluvit před publikem, které je vždy v řádu stovek diváků.

A jak to probíhá? Každá ze tříd gymnázia si začátkem ledna vylosuje svoji hru a způsob jakým ji bude realizovat (balet, činohra, pohybové divadlo, groteska…). Tím začíná většinou „krvavý boj“ o každý detail třídního představení, který se mnohdy neobejde bez škorpení a silných emocí, protože je třeba vybrat tu správnou pasáž z díla, kostým v té jediné dobré barvě, hudbu, která se bude líbit všem, přesně hru obsadit, vymyslet choreografii a scénu.

Jde vskutku o sociologicko-psychologické cvičení hodné mistra asertivity. Ale výsledkem bývá semknutý třídní kolektiv a někdy i skvělá divadelní zkratka zadaného díla sehraná ve stanoveném časovém limitu deseti minut.

Paralelně s třídami pracuje na „velkém“ představení i dramatický soubor. Ten již po druhé režijně vedl herec příbramského divadla Robert Tyleček. Studenti se tak mohli setkat se skutečně režisérským divadlem.

„Náš režisér“ má připravený kompletní plán promyšlený do posledního detailu (scéna, hudba, kostýmy, rekvizity). Navíc dokáže ze svých „herců“ dostat maximum přesným hereckým vedením, a to i přesto, že se jedná v mnoha případech o začátečníky. Didaktické a pedagogické kvality Roberta Tylečka jsou obrovské, i proto se díky jeho přípravným kurzům na DAMU každý rok dostane i několik studentů z Příbramska. O to víc si vážíme jeho rozhodnutí spolupracovat s DS Gymnázia pod Svatou Horou.

Ročník ve znamení sedmičky byl ročníkem mimořádně vydařeným. Studenti ve svých představeních dokázali 486 divákům ve vyprodaném hledišti, že do svojí práce dali opravdu všechno. Každá hra byla určitým způsobem originální, ale především o nějaký ten stupínek technicky lepší než v letech minulých.

Dramatický soubor uvedl představení Strakonický dudák, za které byl odměněn bouřlivým potleskem. Každý rok je také udělena cena diváků, odborné poroty a ředitele školy pro nejlepší třídní představení. Tento rok překvapili nováčci. Cena diváků patřila 1. C a jejímu baletnímu zpracování Radúze a Mahuleny, cenu poroty (Ctibor, Nováková, Tyleček) získala 4. A za činoherní zpracování hry Lesní panna aneb Cesta do Ameriky a cenu ředitele školy Mgr. Pavla Sedláčka získala za grotesku Naši furianti 1. A.

Projekt, který budeme opakovat pro základní školy z Příbramska v průběhu října školního roku 2014/2015, byl realizován za finanční podpory města Příbram.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám