Hlavní obsah

Den divadla Gymnázia pod Svatou Horou oslavil letos desáté výročí

Novinky, Tomáš Bílek

Světla reflektorů a stovky upřených očí. To je zkušenost, na kterou se nezapomíná. Zkušenost, která opakováním obrušuje strach z veřejného vystupování a sebeprezentace. Studenti svatohorského gymnázia se to na prknech, která znamenají svět, "učí" už deset let.

Foto: Gymnázium pod Svatou Horou

Den divadla 2017

Článek

Nadechnout se a vyjít na Velkou scénu Divadla A. Dvořáka před skoro 500 diváků chce odvahu. Studenti Gymnázia pod Svatou Horou se, díky Dni divadla, nejen v těchto disciplínách zlepšují každým rokem.

Na počátku, to bylo v roce 2008, byla snaha vytvořit projekt, který zapojí všechny svatohorské gymnazisty do tvořivé práce na divadelních představeních a pomůže rozvíjet jejich osobnost pomocí metod dramatické výchovy. Navíc umožní i žákům, kteří třeba nejsou ve třídě studijně nejlepší, zažít úspěch a ukázat se spolužákům a kantorům z jiné stránky - jako skvělí herci, tanečníci, muzikanti či zpěváci.

Zároveň se škola chtěla vyhnout besídkovosti školních akademií v tom nejhorším smyslu slova, tedy pelmelu všeho možného, co zrovna někoho napadne, bez jakékoli dramaturgické struktury. Sama však přiznává, že prvním ročníku věnovanému kramářským písním se to úplně nepovedlo.

V letech následujících však vytvořila funkční dramaturgický plán, kdy si každá třída vylosuje z jednotného tématu materiál, ze kterého vytvoří představení. Dále si vylosuje, jakou formou jej ztvární - na výběr je z činohry, pantomimy, muzikálu, opery, baletu, pohybového divadla nebo loutek. Po představeních tříd zahraje dramatický soubor Gymnázia pod Svatou Horou.

Za desetiletou historii se tak na prknech divadla mohli studenti prezentovat tématy jako Kramářské písně (2008), Ohlas písní ruských (2009), Z pověstí českých (2010), Pocta Williamu Shakespearovi (2011), Antická inspirace (2012), Karel Čapek (2013), Česká divadelní klasika (2014), Kyticev (2015) či loňským 800 let města Příbram a letošním tématem Světové drama.

Neméně zajímavý je i přehled velkých představení, která odehrál dramatický soubor Gymnázia pod Svatou Horou. Dešperanda strašná dcera, aneb spravedlivá odplata pejše a marné nádhernosti - moralitka současného brněnského autora Huberta Krejčího. Mrazík - na motivy známé ruské pohádky. Vrchlického Noc na Karlštejně. Zkrocení zlé ženy v překladu Martina Hilského. Lišák Pseudolus - Plautův předobraz Moliérova Lakomce. V režii Roberta Tylečka, herce Divadla A. Dvořáka, pak odehrál Ze života hmyzu bratří Čapků a Strakonického dudáka, či Krásné oči, ohyzdné obrazy. Z příbramských autorů nemohl chybět Jan Drda a jeho Hrátky s čertem.

V letošním roce pak soubor ztvárnil projekt amerického herce a lektora Edmunda Di Giovanniho Best of Shakespeare v původním znění. Většinu výše uvedených her a záznamů z třídních představení je možné najít na youtube kanálu Gymnázia pod Svatou Horou. Projekt finančně podporuje město Příbram.

Reklama

Výběr článků

Načítám