Hlavní obsah

Dělám na katedrále svatého Štěpána ve Vídni, vypráví nadšeně restaurátorka

Novinky, Jana Schmiedtová

Lucie Míková vystudovala restaurování keramiky v Brně na Vyšší odborné škole restaurátorské. Odtamtud také vyjela na odbornou pracovní stáž, která jí pomohla k získání pracovního místa. Už druhým měsícem restauruje v Rakousku jednu z nejslavnějších katedrál na světě.

Foto: Jana Schmiedtová

Lucie Míková pracuje na renovaci vídeňské Katedrály svatého Štěpána. Na fotce mechanicky očišťuje kamenné ozdoby na jedné z věží

Článek

Jak vás napadlo studovat restaurování keramiky?

Rozhodla jsem se už na střední škole, tehdy jsem se totiž hodně věnovala keramice. Chtěla jsem obor, kde bych si rozšířila teoretické i praktické znalosti a dál pokračovala v práci s keramikou. Myslím, že to pro mě byla dobrá volba.

Čím pro vás bylo studium nejpřínosnější?

Perfektní bylo, že nás vyučovali lidé, kteří se v oboru opravdu vyznají. A mnozí se tím vedle učení i živí, což vůbec není od věci.

Jaký by měl být podle vás člověk, co by rád studovat restaurování?

Rozhodně trpělivý. A svým způsobem hodně pokorný. Když restaurujete, nemůžete si vymýšlet, být kreativní, musíte dbát na to, co o předmětu víte, myslet na jeho historii.

Kdy jste dostala možnost v rámci studia absolvovat zahraniční pracovní stáž?

Na začátku třetího ročníku je povinná měsíčná stáž pro všechny studenty bez rozdílu. A já měla veliké štěstí, že jsem mohla odjet do Rakouska. Má stáž byla podporována Jihomoravským krajem.

Kde jste byla, jaké to bylo?

Byla jsem v Ateliéru Ericha Pummera z Rossatz, který se věnuje restaurování a konzervování kamene. Velkou zajímavostí firmy je, že mají patentovaný způsob zpevňování kamene. A to takový, že zpevňovací suspenzi vhánějí pod tlakem – tím pádem se dostane do větší hloubky kamene než namáčením nebo postřikem. Já jsem pracovala ve Vídni na slavném Stephansdomu, na Katedrále svatého Štěpána, kde už víc jak deset let dnes už má firma působí. Za dobu mého pobytu mi ukázali, co vše je potřeba znát a jaké techniky se používají. Byl to naprosto neskutečný zážitek.

Jak moc ovlivnila tato pracovní stáž váš následující život?

Stáž na mě měla opravdu velký vliv, a to nejen jako motivace učit se německý jazyk, ale i proto, že mi nabídli pracovní místo. To jsem přijala a momentálně jsem již druhý měsíc zaměstnancem Ateliéru Ericha Pummera.

Kdybyste mohla znovu volit, studovala byste zase restaurování?

Kdybych se zase rozhodovala po střední škole, jistě bych volila stejně. Na celé studium mám velice pěkné vzpomínky.

Reklama

Výběr článků

Načítám