Hlavní obsah

Děkuji za nádhernou atmosféru, zpívalo se u vás krásně, vzkázala festivalu F. L. Věka Jana Hrochová

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Že má Mezinárodní hudební festival F. L. Věka díky uměleckému řediteli Pavlu Svobodovi skvělou dramaturgii a nabízí koncerty špičkových umělců, potvrdil i koncert konaný 14. října v Husově sboru v Dobrušce. Mezzosopranistka Jana Hrochová a varhaník Waclaw Golonka svým výkonem nadchli posluchače.

Foto: MHF F.L.Věka (archiv)

Mezzosopranistka Jana Hrochová a varhaník Waclaw Golonka svým výkonem nadchli posluchače.

Článek

Příznivci festivalu zcela zaplnili kostel Církve československé husitské, což v úvodu ocenila i farářka Erika Oubrechtová, která řekla: „Láska ke kultuře, láska k hudbě a k umění je v Dobrušce veliká,“ a dodala, že poděkování patří týmu organizátorů MHF F. L. Věka.

Koncert zahájil polský varhaník Waclaw Golonka působivou skladbou Preludium a fuga G dur BWV 541 Johanna Sebastiana Bacha. Rozezněl přitom nástroj z roku 1904, který se podařilo zachránit v roce 2015 díky iniciativě Věkova hudebního festivalu, týmu lidí ze spolku PROVARHANY a varhanáři Robertu Pončovi z Krnova, jenž v Husově sboru také nechyběl.

A pak se už objevila „na scéně“ mezzosopranistka Jana Hrochová, sólistka Janáčkovy opery Národního divadla Brno. Za doprovodu varhan přednesla tři duchovní zpěvy Antonína Dvořáka a posluchačům se tajil dech. Jejich dojmy umocňoval i přenos obrazu z kůru na plátno umístěné před oltářem.

Waclaw Golonka, absolutní vítěz soutěže UNISA v Pretorii 1998 a pedagog Hudební akademie v Krakově, sklidil v dalším průběhu potlesk za Sonatu D dur op. 65 č. 5 Felixe Mendelsona-Bartholdyho, stejně jako za Taneční obrázky Mariana Sawy.

Večerní písně Bedřicha Smetany a skladby Panno Matko, Oblak a mrákota nebo Zpívejme Hospodinu píseň novou od Antonína Dvořáka v podání vynikající Jany Hrochové většinu z návštěvníků  doslova chytly u srdce. Při odchodu z Husova sboru pak příznivci festivalu mluvili o mimořádném zážitku z vystoupení obou umělců.    

Pěvkyně si festivalové publikum naprosto podmanila a dlouhotrvající ovace vestoje i dvojnásobný přídavek se toho staly jasným důkazem. Na ohlasy reagovala Jana Hrochová o den později takto: „Děkuji za nádhernou atmosféru při koncertě. Zpívalo se u vás krásně.“  

Součástí koncertu bylo předání Ceny Mezinárodního hudebního festivalu F. L. Věka. V roce 2016 toto ocenění získal prof. Václav Uhlíř, varhaník, pedagog a organolog biskupství. Právě on je autorem mimořádně cenné publikace nazvané Varhany královéhradecké diecéze.

„Tato kniha je již téměř deset let brána jako významný a respektovaný zdroj informací pro odborníky, varhaníky i nadšence zajímající se o varhany,“ poznamenal v průběhu slavnostního aktu umělecký ředitel festivalu Pavel Svoboda, který spolu s Lubošem Řehákem, předsedou MAS POHODA venkova, hlavního pořadatele hudební přehlídky a mecenáškou Zdeňkou Seidelovou, starostkou obce Přepychy, letošní cenu předali.    

MHF F. L. Věka pokračuje 16. října vystoupením houslisty Romana Patočky a klavíristy Adama Skoumala na zámku v Novém Městě nad Metují. Koncert začíná v 17 hodin a zazní na něm mimo jiné premiéra skladby Adama Skoumala napsaná na objednávku festivalu. 

Reklama

Výběr článků

Načítám