Hlavní obsah

Dějiny trampingu ožijí ve Křtinách

Novinky, Šárka Veselá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na zámku ve Křtinách se bude konat výstava Mobilního trampského muzea českých a slovenských trampů. Jedná se o jedinečnou sbírku náčiní a materiálů ze života trampů. Výstava bude k vidění od 3. do 27. února.

Článek

Tramping je neodlučitelnou součástí české historie. „Byl založen v roce 1918, takže za několik let oslaví své 100. výročí založení. Přežil všechny změny politických a společenských řádů a dokonce i v 2. světové válce měl svoji První zimní trampskou brigádu „Bílá růže“,” objasnil historii trampingu Jiří „Fred“ Jedlička, správce muzea.

Mobilní trampské muzeum uchovává materiály, trojrozměrné předměty, písně v notových zápisech a další památky na tramping. Během února bude možné tuto sbírku zhlédnout v prostorách zámku Křtiny, aby se i současná společnost seznámila s jeho historií i současností. V nynější době je velké množství volnočasových aktivit, takže se již tolik netrampuje, ale stále se klasické trampské akce mohou pochlubit početnou účastí. Návštěva výstavy je, stejně jako všechny ostatní, pro návštěvníky zdarma.

Cílem výstavy je seznámit mladé generace a připomenout starším generacím doby, kdy byl tramping v největším rozkvětu a v neposlední řadě záměrem zřizovatele muzea je stálá expozice tak, aby o trampingu rostlo povědomí.

Výstava na zámku Křtiny začne 3. února, v ten den se bude konat i vernisáž (v 16 hodin na zámku Křtiny), ukončena bude 27. února.

Zámek Křtiny je organizační součástí Školního lesního podniku Masarykův les Křtiny Mendelovy univerzity v Brně a jako její účelové zařízení pořádá společenské a vzdělávací akce. Výstavy patří již neodlučitelně mezi pravidelné aktivity a návštěvnost výstav na zámku roste. Tato výstava je v roce 2014 prvním dílem dalšího seriálu výstav, které jsou spjaty s přírodou, člověkem, péčí o zdraví a trávením volného času.

Reklama

Výběr článků

Načítám