Hlavní obsah

Děda Mráz a krásná Vasilisa: na Königsteinu slaví Vánoce v ruském duchu

Novinky, Vratislav Konečný

Ruská parní lázeň baňa, děda Mráz a překrásná Vasilisa: oblíbený historicko-romantický vánoční trh na pevnosti Königstein bude letos opředen pohádkovým ruským nádechem. Nikdo to nebere jako podlézání něčí straně. Jde o svátky, kdy by měl být klid a mír, a ne věčné půtky a hádky.

Foto: S. Thiel, Festung Koenigstein

Letošní pevností Vánoce se ponesou v duchu ruských tradic

Článek

Pod názvem Königstein - zimní pohádka zve pevnost Königstein o čtyřech adventních víkendech opět na působivý trh s kejklíři a řemeslníky.

Letos se jevištní program tematicky zaměřil na ruské vánoční tradice. Hemžení na trhu začne v sobotu 29. listopadu ve 12 hodin slavnostním nakrojením obří štoly dlouhé 10,19 metrů.

Pevnostní advent je v Německu vyhlášený

Königsteinská zimní pohádka je považována za jeden z nejpozoruhodnějších adventních trhů v Německu. Hudebníci, kejklíři, komedianti, loutkaři a vypravěči baví své publikum i bez mnoho techniky. S obchodníky se dá o ceně zboží smlouvat. Nad otevřeným ohněm se vaří a peče podle starých receptů. Kolotoč je poháněn ručně a zvířata v jesličkách živá. Děti si mohou kreslit a zkusit nad ohníčkem upéct vlastní chleba. A v nejstarším saském posádkovém kostele zní vánoční tóny ze slavných Jehmlichových varhan.

„Sedmdesát stánků bude přímo na místě postaveno jako kdysi ručně ze dřeva a ozdobeno pruhy látky. Na hlavním prostranství i v chodbách kasemat budou k vidění tradiční ruční výrobky z keramiky, filcu, dřeva, kůže, květin a šperky, svítilny, či přírodní a bylinné produkty. Řezbáři, kameníci, kováři i malíři předvedou svá umělecká řemesla. Pekař bude z dřevěné pece vytahovat hotové vonící rozinkové, mandlové a makové štoly," informovala Susanne Gertoberens z drážďanské Agentury pro mezinárodní komunikaci. 

Dawaj zahrají ruskou klasiku

Doprovodný program na jevišti ukáže ruské pohádky jako Děda Mráz či Překrásná Vasilisa. Skupina Dawaj, dawaj! zahraje ohnivé ruské tance. Poprvé budete moci využít i tradiční ruskou parní lázeň baňa. Zde se můžou hosté pořádně rozehřát vodkou a pošlehat březovými větvičkami.

Nová bude i Třpytivá hodinka (Flimmerstunde) od 16 do 19 hodin, kdy budou na fasádu Staré Zbrojnice Altes Zeughaus promítány filmy od Lotte Reinigerové, která proslula v oblasti animovaného filmu specifickou animační technikou stínoher.

V Muničním skladu Geschossmagazin, který sloužil jako sklad střelného prachu, bude k vidění působivý film Hotel se sto tisíci hvězd se zpomalenými nočními záběry krajiny Labských pískovců.

Vánoční trh na pevnostní plošině bude i náležitě vyzdoben zhruba 400 vánočními stromky a osvícen světelnými řetězy s více než 1600 lampami. Nad vchodem do podzemní části vánočního trhu v kasematech se poprvé rozsvítí souhvězdí a o předvánoční atmosféru se v tomto vánočním světě postará 174 ochranovských hvězd.

Na Königsteinu se Zimní pohádka koná již od roku 1995 a ročně přiláká okolo 35 tisíc návštěvníků. Trh je otevřen o všech čtyřech adventních víkendech vždy v sobotu a neděli od 11 do 19 hodin.

Stálým bodem programu je i otevírání okének nejdelšího adventního kalendáře Německa, který měří 112 metrů. O nedělích se zavítá i německý Mikuláš s pytlem plným dárků. Vstupné na vánoční trh je obsaženo ve vstupném na pevnost a vstupenka opravňuje i k návštěvě všech muzeí pevnosti Königstein.

Reklama

Výběr článků

Načítám