Hlavní obsah

Děčínští papoušci jsou nyní kvůli ptačí chřipce a mrazu bez "vycházek"

Novinky, Vratislav Konečný

Ptačí chřipka se šíří, objevují se nová ohniska nákazy, desítky velkochovatelů i těch drobných již přišly o opeřence. Před nákazou se chrání i zoologické zahrady, tady by to byla katastrofa. Voliéry zaplachtovali i v děčínské zoo. Někteří ptáci byli přestěhováni z volných výběhu do zimních.

Foto: zoo Děčín

Preventivní opatření, zaplachtování voliér

Článek

Návštěvníci tak přišli o pohled například na jeřáby japonské nebo nejrůznější druhy vrubozobých.

Něco přestěhovali, něco zaplachtovali

„Druhým krokem preventivních opatření bylo zaplachtování venkovních voliér malých sov, sovic nebo papoušků vlnkovaných, abychom předešli zanesení trusu do expozice,“ vysvětlil zoolog děčínské zoo Roman Řehák.

U expozic, které nelze z technických důvodů zakrýt plachtami, je situace vyřešena tak, že krmení a pití nyní opeřenci dostávají pod přístřešek, aby nemohlo dojít ke kontaminaci. Před expozicemi jsou umístěny dezinfekční rohože, ošetřovatelé používají nářadí určené jen pro daný výběh, myjí si ruce dezinfekčním mýdlem.

Papoušci mají zaracha

Od vyhlášení rizika nákazy ptačí chřipkou mají ”zaracha“ také obyvatelé Ptačího domu. „Velké papoušky, jako jsou kakadu žlutolící sumbští, kakadu brýloví nebo ara vojenští, mohou návštěvníci vidět pouze uvnitř expozice, průchody do venkovní voliéry jsou nyní zavřené. A to jak s ohledem na ptačí chřipku, tak s ohledem na mrazivé počasí,“ doplnil zoolog.

Zoo Děčín je v tomto období otevřena denně od 8 do 16 hodin. Expozice Rajské ostrovy opak až do 18 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám