Hlavní obsah

Děčínský zámek v červnu otevře novou prohlídkovou trasu

Novinky, Lenka Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zámek Děčín prochází rozsáhlou rekonstrukcí a je nepřehlédnutelné, že se mu vrací jeho tehdejší krása. Do současné doby návštěvníci procházeli trasu bývalým apartmá majitele zámku, ale letošní sezóna bude obohacena o nový okruh v jižním křídle zámku.

Foto: Lenka Žáčková

Děčínský zámek -ložnice

Článek

Díky rozsáhlé rekonstrukci se dnes do zámku navrací původní historické předměty a vybavení. Správa děčínského zámku již delší dobu pracuje na projektu navrácení původního vybavení a svoji pozornost zaměřila především na objevování obrazů.

Ing. Iveta Krupičková, ředitelka zámku nám ve stručnosti vysvětlila filosofii reinstalace expozice zámku: „Chceme, aby si návštěvníci užili ten dojem, který může poskytnout jen autentické zámecké prostředí, ale bohužel původního nábytku se moc nedochovalo, a tak je zde vybavení z jílovského zámku a nábytek, který byl dlouhá léta uložen na zámku Veltrusy.“

Dále jsme se dozvěděli, že většinu předmětů poskytl Národní památkový ústav, jiné pocházejí ze sbírek Oblastního muzea v Děčíně a z Národní galerie v Praze, se kterou se podařilo domluvit zápůjčku čtrnácti cenných obrazů. Patří mezi ně například i čtveřice působivých barokních marín, rozměrný „Trh v jižní krajině“ či „Lesní krajina“, považovaná dříve za dílo Roelandta Saveryho. V nové expozici si tak návštěvníci budou moci prohlédnout tři z pěti nejcennějších obrazů bývalé zámecké sbírky.

Nová trasa zavede návštěvníky jak do jižního, tak do západního křídla. Obě tyto části měly v minulosti v rámci zámeckého organizmu centrální roli. Zatímco v západním křídle nad řekou byly situovány reprezentační a společenské místnosti, v prvním patře (tzv. pianu nobile) jižního křídla byly od konce 18. století až do okamžiku prodeje situovány obytné místnosti majitele zámku.

Zachované prameny neumožňují přesnou rekonstrukci, ale chystaná trasa bude respektovat původní funkci jednotlivých místností. Do bývalého salonu se dokonce podle dochovaného akvarelu vyrábí repliky původního nábytku. Nejenže se tak místnost vrátí téměř do původního stavu, ale navíc bude možné tyto pohovky využít i k jinému účelu než pouze k prohlídkám.

Nová prohlídková trasa děčínského zámku se návštěvníkům otevře 4. června.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám