Hlavní obsah

Děčínský básník a publicista Radek Fridrich vystoupil s plzeňským Antidivadlem

Novinky, Marek Velebný

Na dalším Literárním večeru plzeňského Antidivadla v pátek 17. února vystoupili Radek Fridrich, Josef Straka, Irena Velichová a Kateřina Sachrová.

Foto: Marek Velebný

zleva David Charvát a Radek Fridrich

Článek

V pátek 17. února se konal v Divadle Dialog další pořad z cyklu Literárních večerů Antidivadla, který připravují a moderují Jan Sojka s Davidem Charvátem. Tentokrát si pozvali jako hosty děčínského básníka, publicistu a překladatele Radka Fridricha a Josefa Straku, autora knih Hotel Bristol, Kostel v mlze a Město Mons. Domácí autory zastupovaly Kateřina Sachrová s Irenou Velichovou, která přečetla publiku ukázky své nejnovější básnické tvorby spolu s verši ze sbírky Dopisy k němu. Mezi vystoupením hostů byly hudební mezihry v podání Davida Brabce.

Děčínský autor Radek Fridrich představil svou novou knihu Krooa Krooa, která je inspirována sudetskou krajinou a vznikala mezi lety 2004 a 2009. Autor ukazuje v básních na vztah lidí k severočeské krajině, starousedlíků, ale i vztah nově příchozích po druhé světové válce. Inspirací Fridrichovi je krása krajiny, ale i opuštěnost. Básně vytahují na povrch původní sudetskou krajinu. V básních autor nechá promlouvat i sudetské Němce a inspiruje se i v toulkách po starých hřbitovech.

Druhou část vystoupení autor věnoval představení dvojjazyčné sbírky Nebožky/Seilige, která volně navazuje na jeho starší knihu Řeč mrtvejch/Die Totenrede. Sbírka ukazuje životní příběhy žen z předválečného Děčínska, jejich každodenní osudy, práci, rodinné vztahy, soužití s muži a dětmi. Sbírka je fikcí lidských osudů, inspirovaných dobovým tiskem, nápisy na hrobech, kde se tragičnost mísí s humorem a banalitami.

S divadelní tvorbou Antidivadelníků, kteří připravovali Literární večer, se zájemci mohou setkat opět v pátek - a to 24. února. Tentokrát to bude v jejich nejnovějším autorském divadelním představení s názvem Víno, ženy, kein kampf v Divadle Dialog v Plzni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám