Hlavní obsah

Děčínské vydry říční utekly ze zoo hned po příjezdu

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vydry ukázaly, že jsou to šelmy mazané velmi, jen co je přivezli do nového domova, kde dříve sídlili norci, hned vzaly dráhu. A daly svým hledačům pěkně zabrat, zahrály si na pořádnou schovávačku. Nakonec ale skončily ve výběhu, kde se staly další atrakcí děčínské zoologické zahrady.

Foto: zoo Děčín
Článek

Výběh vyder říčních, novinka děčínské zoo, se stal součástí Expozice Českosaského Švýcarska. Vydry „zdědily“ nově upravený domov po norcích evropských.

„Přibyl bazén s řečištěm, z jedné strany prosklený, aby bylo možné vydry pozorovat ve vodě. Změnila se výsadba a vydry dostaly i nové boudy se skleněnými průhledy,“ popsala nový vzhled výběhu mluvčí zoo Alena Houšková.

Vydry získala zahrada ze Zoo Hluboká nad Vltavou, kam se dostaly jako nalezená mláďata z volné přírody.

Pouhý den po slavnostním otevření expozice se jim podařilo uprchnout z výběhu a postavit tak zaměstnance zoo do pozoru. Ačkoliv dříve patřil výběh norkům evropským, což jsou o mnoho menší zvířata, vydrám se podařilo najít v oplocení skulinku a v noci ze soboty na neděli utekly. Svobody si ale dlouho neužily.

„Věděli jsme, že minimálně jedena z vyder se pohybuje v blízkosti bazénku pod ara vojenskými. Nechala tam po sobě stopy v podobě převrácené fontánky a vytrhaných leknínů. Podařilo se jí chytit do keseru chvilku poté, co na zoologa vykoukla ze křoví. Druhá se nechala nalákat na dobroty do sklopce v noci na úterý,“ řekla mluvčí zoo.

Nyní už jsou tedy vydry zpět v expozici. Než se je podařilo odchytit, proběhla její důkladná kontrola a dokonalejší zabezpečení.

Reklama

Výběr článků

Načítám