Hlavní obsah

Děčínská zoo připravila netradiční Stezku stromů

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příroda nám vlivem dokonalejších technologií stále více uniká z reality. Některé děti ale i dospělci znají stromy, květenu i zvířata jen z obrazovek nebo sociálních sítí. V děčínské zoo se rozhodli v rámci Dne stromů připadajícího na 20. října přitáhnout alespoň část lidí zpět k přírodě.

Foto: Alena Houšková
Článek

Den stromů má připomenout, jak důležité pro naši planetu stromy jsou, a že právě díky nim se udržuje příznivé bioklima pro život člověka.

Ke Dni stromů se letos připojuje i děčínská zoologická zahrada. Pro návštěvníky přichystala tzv. Stezku stromů.

Inspirující prostředí

„K projektu nás inspirovalo především nádherné prostředí lesoparku, ve kterém se nachází areál zahrady. K vidění je tu bezpočet zajímavých dřevin, které ale často neumíme ani pojmenovat, natož abychom znali detailní informace o jednotlivých druzích,“ vysvětlila mluvčí zoo Alena Houšková.

Cílem Stezky stromů je vzbudit zájem nejen o chovaná zvířata, ale také o stromy a dřeviny v areálu zoo, seznámit je s běžnými i méně běžnými druhy dřevin, podrobnostmi a zajímavostmi o nich.

„Připravili jsme nejen označení 19 vybraných dřevin, ale také jsme na čtyřech místech v zoo nově vysadili i stromy nebo keře, které si jsou určitým způsobem podobné a u kterých často dochází k záměně. Díky informačním cedulím máte možnost pozorovat rozdíly mezi rostlinami přímo před sebou,“ doplnila Houšková.

Touto formou se zájemci seznámí například s jedovatým tisem nebo zjistí rozdíly mezi štědřencem a zlaticí. Na podporu projektu vzniklo i tištěné leporelo, se kterým se lze vydat na procházku po zoo.

Reklama

Výběr článků

Načítám