Hlavní obsah

Davy lidí obklopily klatovské náměstí a vítaly svatého Václava, který přijel se svou družinou

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

V pátek 28. září, v Den české státnosti, na klatovském náměstí proběhly velkolepé Svatováclavské oslavy. Oblíbenou akci pro Klatováky i lidi ze vzdáleného okolí již tradičně připravilo Městské kulturní středisko Klatovy.

Foto: Hana Jakubčíková Sádlíková

Davy lidí obklopily klatovské náměstí a vítaly svatého Václava, který tam přijel se svou družinou

Článek

Úderem 12. hodiny se na Černé věži rozezněl zvon Vondra a na klatovské náměstí přijel se svou družinou svatý Václav na koni. Jeho příjezdu přihlížely davy lidí. Slavnostní akt provázely i fanfáry klatovských trubačů. Svatého Václava před radnicí přivítal sám starosta města Klatov Rudolf Salvetr.

„Buď pozdraven slovutný kníže Václave. Vítej, vévodo český, v královském městě Klatovy, i s celou svou družinou. Věřím, že spolu s vámi přichází do našich bran život klidný a bohatý. Jak vidíš, měšťané klatovští se z tvého příchodu upřímně radují. Přijmi tedy, jako výraz díků a pohostinství jejich, to nejcennější, co nám Země Česká dává - skývu chleba, špetku soli a číši vína," řekl na přivítání sv. Václava starosta města.

Kníže Václav pozdravil měšťany 

„Děkuji za přivítání, kterého se mne zde dostalo. Jsem potěšen krásou tohoto města i krajiny, táhnoucí se až k šumavským hvozdům. Pohled na pole obdělávaná a obydlí opravená je pro mne radostí i nadějí, že země vaše je dobře spravována lidem pracovitým. Nechť se vašemu městu války a nemoci vyhýbají, ať pole i sady vaše plodí a láska v každém stavení se zabydlí. Jsem moc rád, že tu dnes mohu být s vámi,” odpověděl charismatický kníže Václav.

„Připijme si, kníže náš, na rozkvět a bohatství státu českého i města našeho. Na zdraví, sílu a pracovitost lidu jeho,” řekl starosta města a oba hlavní aktéři pozvedli číši vína.

Poté všichni společně zhlédli vystoupení tanečnic a šermířů.

„Loučím se s vámi, pane starosto, i s vámi, měšťané klatovští a věřím, že až se za rok opět vrátím, najdu vás zde v míru a pokoji žijící." Poté naskočil na svého koně. „Nechť vás všemohoucí Bůh provází," dodal kníže Václav a jeho odjezd doprovodily fanfáry trubačů stojících na balkoně klatovské radnice.

Po odjezdu svatého Václava s celou jeho družinou pokračoval program na hlavním podiu dobovou hudbou Góthien a vystoupením tanečnic se skupiny Animata. Lidé si k dobré sváteční náladě mohli ve stáncích zakoupit nejrůznější kulinářské speciality, nechyběla ani široká nabídka červeného a bílého vína.

Svatováclavské oslavy jsou velkým zážitkem

Kdo jednou zavítal na Svatováclavské oslavy do města pod Černou věží, ten se sem většinou vrací. Tvrdí to alespoň návštěvníci, kterých se sešlo v pátek 28. září na klatovském náměstí na několik stovek.

„Na Svatováclavské oslavy už chodíme s manželem minimálně pět let, protože jde o vyhlášenou akci a je to vždy velký zážitek! Myslíme si, že rok od roku jsou tyto oslavy hezčí,” řekla jedna z návštěvnic Pavlína Rubášová.

Reklama

Výběr článků

Načítám