Hlavní obsah

David Koller svou rockovou explozí dobyl Klatovy

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeden z nejrespektovanějších českých muzikantů David Koller vyjíždí s kapelou na další část úspěšného akustického turné. V pátek 26. října zavítal i Klatov. Ve zcela zaplněném kulturním domě zněly jeho největší hity jako Chci zas v tobě spát, Čas nejde vzít zpátky, Amerika, Gypsy Love, Recidiva.

Foto: Hana Jakubčíková Sádlíková

David Koller se vydává s kapelou na další část svého úspěšného podzimního akustického turné. V pátek 26. října vyprodal kulturní dům v Klatovech

Článek

Jaký vztah máte k ke Klatovům?

My jsme tady hráli i s Lucií, když jsme začínali, hráli jsme tu i s Lenkou Dusilovou i s Kollerbandem. Takže Klatovy znám z koncertního pódia, ale jinak Klatovy už mám trochu spojené s krásnou Šumavou.

Jaké je vaše letošní turné? Loni na podzim jste vyprodal 15 sálů v českých a moravských divadlech a kulturních domech.

S turné jsme začali před třemi týdny a má také patnáct zastávek, budeme u vás v kraji ještě v Plzni a Budějovicích. Myslím, že turné je úspěšné a lidi baví. Možná, že si naši posluchači rádi vezmou své holky, trošku se obléknou. Vědí, že nejdou do rockového klubu, ale do divadla nebo takového hezkého kulturáku a půjdou domů po dvou a včas.

Jste nejen zpěvák, ale i skladatel. Na kontě máte řadu úspěšných písní. Kterou máte nejraději?

Myslím, že to bude vždy ta první a poslední. Ta první, to jsem byl nešťastně zamilovaný, zpíval jsem si nějakou melodii a hrál na piáno. Přišel za mnou táta a řekl: „Nechceš udělat z nějakého lidového textu svoji písničku, jako to dělají Minnesengři?" Tenkrát byla skupina, která předělávala staré písně, a já, protože jsem byl v pubertě, myslel jsem si něco o zadní části těla. Nicméně ze třech písniček jsem udělal svou první píseň Majolenka. A ta poslední, to bude něco, co jsme teď udělali s Lucií. Za dva týdny vyjde nová deska Lucie a tam mám také nějakou písničku, tak zase z těch se těším.

Asi nejvíc jste se proslavil jako lídr skupiny Lucie, ale působil jste i ve formacích Jasná Páka, Pusa, Žentour, Blue Efekt a Kollerband. Na kterou rád vzpomínáte?

Mně bylo moc líto, že odešel Radim Hladík, s kterým jsme hráli v Blue Efektu. Vlastně on mě pomohl v těžké době totality, abych nezanevřel na profesionální hraní a vytáhl mě ze sklepa, abych šel hrát. Hráli jsme po školách výchovné koncerty a malých džezových klubech, tak na spolupráci s Radimem Hladíkem vzpomínám rád.

Koncem srpna na klatovském náměstí vystoupil se svou obnovenou kapelou Hudba Praha váš kolega Michal Ambrož. V roce 2017 vydal pod vašim producentským dohledem výbornou sólovou desku Srdeční příběh.

S Michalem jsem vlastně založil první kapelu Jasná Páka, která k něčemu byla. Michal měl před pár lety zdravotní potíže a já se snažil ho trochu povzbudit. Jezdil jsem za ním do nemocnice ve Slaném. Když jsem ho viděl na ARU na hadičkách, říkal jsem mu: „Hlavně se na to Michale nevys.. Ještě uděláme nějakou muziku." Když potom vstal z mrtvých, přede mnou byla výzva. Řekl jsem si: Chlapče, tys mu slíbil, že uděláme nějakou muziku. Tak teď ji musíš udělat. Pokusili jsme se nahrát album nových pohledů na perfektní písničky, které Michal skládá. Jeho největší hity jsme nechali být, ty není třeba upravovat, a soustředili se na další. K jejich realizaci jsme přizvali tři kapely, které si jejich nahrávání rozdělily. Jejich členové se podíleli i na novém aranžmá, protože jde vesměs o flexibilní muzikanty. A tak vlastně vznikla úspěšná deska Srdeční příběh. Jsem rád, že se zase Michal těší z plného zdraví a že má kapelu.

Reklama

Výběr článků

Načítám