Hlavní obsah

Daria Martin natáčí v Brně. Inspirují ji babiččiny sny

Novinky, Jiří Smutný

Mezinárodně vystavovaná britsko-americká umělkyně Daria Martin připravuje krátký hraný film Svět dnešní noci, inspirovaný deníkovými záznamy snů své babičky Susi Stiassni, která emigrovala z Brna před druhou světovou válkou. Film bude natočen na 16mm formát pro kulturní centrum Barbican v Londýně.

Foto: Jiří Smutný

Vila Stiassni má několik částí a zákoutí

Článek

Rodina byla jedním ze tří největších židovských výrobců textilu v Brně. Bydlela ve vile, kterou pro ni postavil v roce 1929 jeden z nejslavnějších funkcionalistických architektů Ernst Wiesner. Dnes je nemovitost, známá jako Vila Stiassni, ve správě Národního památkového ústavu a je v určité dny veřejně přístupná.

„Od dětství jsem obdivovala objemné deníky své babičky Susi Stiassni, do kterých si každé ráno zapisovala nový sen. Po své smrti v roce 2003 zanechala plnou polici s několika tucty svazků, v nichž byly zaznamenány tisíce snů ze druhé poloviny jejího života.

Naštěstí mi dala svolení, abych si je přečetla. Okamžitě mě oslovilo, jak živé její zápisky byly - ožívaly na stránkách jako literatura. Tento masivní soubor byl ve skutečnosti životním dílem,“ říká Daria Martin.

Podnětem k zapisování snů byla psychoanalýza, avšak Susi Stiassni v tom pokračovala ještě pětatřicet let, během nichž zaznamenala více než deset tisíc snů. Odehrávají se nejen přímo ve vile, ale i jinde v Brně a jeho okolí. V některých se Susi vrací do Brna jako dítě, v jiných se objevuje ve svém původním domově jako dospělý člověk.

Reklama

Výběr článků

Načítám