Hlavní obsah

Dárci krve dostali v Ostravě Zlaté plakety Jana Janského

Novinky, Josef Zajíc

Osmdesáti dárcům krve za čtyřicet bezpříspěvkových odběrů v Krevním centru FN v Ostravě-Porubě byly předány Zlaté plakety Jana Janského primátorem města Ostravy Ing. Petrem Kajnarem. Slavnostní akt se konal 1. září v obřadní síni Magistrátu města Ostravy.

Foto: Josef Zajíc

Předávání Zlatých plaket Jana Janského. Ostrava 1.9.2014.

Článek

„Dnes bude udělena Zlatá plaketa Jana Janského osmdesáti dárcům krve. Toto číslo je důkazem toho, jaký mají obyvatelé našeho regionu vztah k dalším lidem,” řekla v úvodu Mgr. Ludmila Dluhošová z ČČK.

„To nejlepší, co může Český červený kříž udělat, je vyjádřit vám hlubokou úctu a vřelé poděkování. Poděkování za váš hluboce lidský postoj. Svým dárcovstvím napomáháte k záchraně nejednoho lidského života, pomáháte k uzdravení či překonávání zdravotních problémů mnoha lidem, které tak navrátíte k plnohodnotnému životu. Daruj krev, daruješ život!  je neustále opakované heslo, které neztratilo nic ze své aktuálnosti a naléhavosti,” dodala Ludmila Dluhošová.

Oceněným poděkoval primátor města Ostravy Ing. Petr Kajnar, který mimo jiné řekl: „Vy, kteří jste darovali krev, jste tím prokázali lásku k lidem svými činy. Děláte to pro své děti, rodiče, pro své kamarády, ale také pro neznámé lidi, kteří pomoc potřebují. To, že darujete krev, je velký čin již proto, že nepřijímáte přímo odměnu a poděkování od těch, komu vaše krev byla podána a vy jste mu tím zachránili život.”

Mezi oceněnými byly také dvě mladé ženy - Marcela Polášková z Ostravy-Poruby a Eva Salvová z Ostravy-Radvanic. Obě dvě darují krev již od svých 18 let. „Krev jsem začala darovat krev ve svých 18 letech a tak chodím pravidelně k odběrům už téměř jedenáct let. Darovala jsem krev 45krát. Naposledy před čtrnácti dny,” řekla Eva Salvová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám