Hlavní obsah

Další dvě opravené sochy byly odhaleny v sadu Milady Horákové v Ostravě

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V úterý 2. října se schylovalo k večeru. Slunce zapadalo a ředitelka Antikvariátu a klubu Fiducia Ilona Rozehnalová chystala dvě opravené sochy v sadu Milady Horákové v Ostravě na ulici 28. října k slavnostnímu předání veřejnosti. Aktu se zúčastnil i sochař a restaurátor Jan Šnéberger.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 3.10.2018 Sad Milady Horákové v Ostravě. Předání opravených soch veřejnosti. Socha Jogín - Karel Nepraš.

Článek

Sad Milady Horákové je rozhlehlý park. Na jihu sousedí s ulicí 28. října a Domem kultury v Ostravě. Na severu se stýká s ulicí Várenskou. Počátkem října 2017 byly v sadu slavnostně uvedeny v život čtyři opravené sochy. 

V úterý 2. října Okrašlovací spolek za krásnou Ostravu pod vedením ředitelky Antikvariátu a klubu Fiducia spolu se sochaři a restaurátory Tomášem Skalíkem, Martinem Kubicou a Janem Šnéberkem uvedli další dvě opravené sochy v život. V 18.00 hodin je slavnostně předali veřejnosti.

Dvě sochy, které v Ostravě již byly zhotoveny v roce 1967 a 1969 na mezinárodním sochařském sympozium, byly zdevastovány a žádaly si opravu. To se podařilo, a tak náměstkyně primátora Kateřina Šebestová mohla rozvázat červené stužky a předat sochy veřejnosti.

„Jsem ráda, že se dnes předávají veřejnosti další dvě zrenovované sochy v sadu Milady Horákové díky Okrašlovacímu spolku za krásnou Ostravu. Také Antikvariátu a klubu Fiducia, který na svá bedra vzal dotační program. Program jsme otevřeli v roce 2017. Je to druhý ročník. V dotačním programu jsme podpořili 28 projektů. Z toho Antikvariát a klub Fiducia minulý rok žádal peníze na čtyři sochy. Letos jsou to dvě a možná, že bychom mohli podpořit i ty zbývající dvě. Jen doufám, že i v příštích letech budou takové dotační programy vyhlášeny, a tak se opět kousek Ostravy zkrášlí,” řekla Kateřina Šebestová.

První slavnostně předána socha byla Jogín od sochaře Karla Nepraše a druhá od sochaře Barnyho von Sartoryho s názvem Sluneční brána. Obě sochy byly časem a zásahem sprejerů značně zdevastované, a tak oprava a rekonstrukce nebyla jednoduchá.

„S mým kolegou Martinem Kubicou jsme restaurovali dvě sochy v parku Milady Horákové. Socha Karla Nepraše byla v poměrně dobrém stavu. Byly tam nějaké kosmetické úpravy. Socha Sluneční brána byla v horším stavu. Byl na ni, jak jsme zjistili, druhotný nátěr, který jsme museli odstranit. Navíc na tom nátěru byly sprejem napsány různé nápisy. Takže jsme museli odstraňovat s mnohem větší plochy a hloubky více toho nátěrového materiálu. V tomto případě jsme již museli použít těžkou techniku. Bylo to tryskou abrazivním materiálem. Používali jsme i nějaká rozpouštědla na nerezovou část. Obě dvě sochy jsou z litiny. Nakonec jsme použili voskový nátěr. Ten na povrchu drží a má estetické vlastnosti,” vysvětlil rekonstrukci sochař a restauratér Jan Šnéberger.

Oprava byla z druhého ročníku dotačního programu podpořena, na renovaci a rekonstrukci obou soch, částkou 120 tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám