Hlavní obsah

Cyklovýlet z Ostravy do Šilheřovic a zpět uspořádal Ostravský informační servis

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostravský informační servis připravil na neděli 8. června pěkný cyklovýlet do Šilheřovic a zpět s výkladem o historii míst, kterými účastníci projížděli. Cyklovýlet s komentářem vedla Mgr. Petra Kostřicová a Mgr. Martina Kostřicová.

Foto: Josef Zajíc

Cyklovýlet z Ostravy do Šilheřovic 8.6.2014: Koksovna Svoboda.

Článek

Sraz účastníků byl v neděli 8. června v 10 hodin na Prokešově náměstí u Magistrátu města Ostravy, kde těsně pod věží sídlí jedna z poboček Ostravského informačního servisu (OIS).

Jedenáct účastníků cyklovýletu se vydalo po cyklostezce největším ostravským parkem - Komenského sady - po levém břehu řeky Ostravice. První zastavení bylo u Koksovny Svoboda založené v roce 1908 pod názvem František. Zde průvodkyně seznámila účastníky s historií těžby koksovatelného uhlí a s vývojem budování hornických kolonií v Ostravě- Přívoze.

Na pravém  břehu řeky Odry se skupina zastavila u nejstaršího veslařského klubu Perun, který byl založen 1. května 1893. Klub prošel různým slučování a rozdělováním až se v roce 1992 osamostatnil. Činnost klubu trvá dodnes.

V Hornickém muzeu Landek parku se účastníci dozvěděli o nálezech černého uhlí v lokalitě a také o nálezu sošky velikosti 4,6 cm s názvem Petřkovická venuše, která má odhadované stáří 23 000 let.

Po výjezdu na kopec směrem k obci Šilheřovice cyklisté projeli lesem zvaný Černý les, kde jsou od roku 1970 dvě přírodní rezervace chránící vzácné buky, duby. Také celou řadu vzácných rostlin, hmyzu, ptáků a několik druhů netopýrů.

Při příjezdu k areálu šilheřovického parku byli účastníci upozorněni na vilu, která si "zahrála" v úspěšném filmu Tmavomodrý svět. Šilheřovický zámek je z konce 18. století, vystavět ho nechal rod Eichendorffů. V letech 1844 - 1945 byl majetkem rodiny Rotschildů. Zámek obklopuje nádherný anglický park se vzácnými dřevinami a 18jamkovým golfovým hřištěm.

Na zpáteční cestě se účastníci výletu zastavili v obci Antošovice, jeli okolo bývalého dolu Koblov a zastavili se v Hrušově u kostela sv. Františka a sv. Viktora, který se začal stavět v roce 1886 a v roce 1893 byl vysvěcen.

Pěkný, zajímavý a poučný cyklovýlet s výkladem zakončily průvodkyně v Komenského sadech za dohledu nejvyšší radniční věže v České republice - vysoká je 85 metrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám