Hlavní obsah

Cyklostezka třemi státy pro seniory

Novinky, Milan Turek

Málokde je možnost projet na kole třemi státy jako v Libereckém kraji, V údolí řeky Nisy na rozhraní měst Hrádku nad Nisou a Žitavy se v těsné blízkosti řeky nachází bod, kde se stýkají tři státy a přesně tudy prochází mezinárodní cyklostezka číslo 14 Odra – Nisa.

Foto: Milan Turek

Bod Trojmezí - zde se stýkají hranice Česka, Německa a Polska, cyklostezka vede z obou stran

Článek

Kousek za bývalou strojírenskou továrnou  v Hrádku nad Nisou protéká řeka Nisa. Před pár lety stačilo přejít most a po pár metrech jste se ocitli u  závory, zakaztující vstup, vedle ní jen pohraniční kámen na jedné straně s písmenem D a na druhé s písmenem C. Za závorou byla už německá vesnička Hartava. Lesík, louka a pasoucí se dobytek na české straně, pole s hráškem na straně druhé dávaly najevo, že zdejší hospodáři, ač každý mluví jiným jazykem žijí smířlivě vedle sebe. Překročit pomyslnou čáru však znamenalo zločinný čin.

Hartava je dnes součástí pohraničního města Žitavy, kudy vede pohodlná cyklostezka, část magistrály Odra-Nisa. V devatenáctém století byla obcí hornickou stejně jako Hrádek nad Nisou. Leží  se svými šesti sty obyvateli  na úpatí Žitavských hor a ač patří k městu Žitavě je to do centra přece jen kus cesty. Nedaleko se nachází hraniční  bod Trojmezí – místo, kde se setkávají tři státy – Česká republika, Německo a Polsko. Nisa, zde již dosti široká s prudkým tokem  udává i nadmořskou výšku obce, která je mezi 240 metry nad mořem až do výše 283 metry, kde jsou domky blíže horám.

Hraniční přechod, dříve stezka, kudy lidé chodili do Žitavy běžně, je dnes vydlážděná a jízda na kole  mezi upravenými domky, kus v polích je příjemnou projížďkou bez namáhavého stoupání. Jen šumění vysokých topolů a občas šplouchání řeky doprovází cyklostezku až na kraj města. Po levé straně se zvedá stráň, kde z nedostatku jiných vrchů občas zkoušejí paraglajdisté své padáky. Zakrátko po otevření sem jezdili celníci a kontrolovali procházející nebo projíždějící. V době oslav Dne mužů občas na okraji cyklostezky poléhávají opilí mužové, kteří si pro lacinou opičku docházejí do Hrádku. Po revoluci se touto cestou vydávali Češi pěšky za nákupy do žitavského Špáru v jižní části města.

V poslední době, kdy se rozmohla cykloturistika je cyklostezka značená jako E-14 a začíná v Nové Vsi u Jablonce nad Nisou , vede přes Rychnov, pokračuje přes Machnín,  Hrádek nad Nisou  do Hartavy. je dlouhá šest set kilometrů a končí na Baltu.

Zajímavým objektem, obdivovaným turisty je rourový dům.   Hartavský rourový domek patří k významným v odohospodářským zařízením. Stojí uprostřed obce u hlavní ulice a je nápadný svou osmihrannou architekturou, vyzdoben nápisy a navíc jsou zde umístěny kešky na tak zvané vodní cestě kam například patří oybínská voda nebo vodní zámek  Dnes už z něj neteče voda do města, ale je už jen památkou na dávný  vodovod.  Obec vypadá  vesele a přívětivě, upravené domky, ošetřované chodníčky i silnička vytvářejí dojem téměř pohádkové krajiny.

Žádná dálnice ani vlak tudy nejezdí, jen místní silnička vítá občas větší auto. Na kole z Hrádku nad Nisou přes Hartavu k bodu Trojmezí,  zahrádkovou kolonii k žitavskému  mostu Míru a polskou cyklostezkou zpět do Hrádku je trasa dlouhá deset kilometrů vhodná i pro seniory.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám