Hlavní obsah

Cyklostezka okolo řeky Ostravice je od 5. září v provozu

Novinky, Josef Zajíc

Nová cyklostezka budovaná od jara roku 2011 okolo řeky Ostravice v centru Ostravy je od 5. září zprovozněna. Téměř tři metry široká zpevněná cesta vede v bermě řeky po levé straně toku.

Foto: Josef Zajíc

Počátek cyklostezky u lávky na Slezskoostravský hrad. Vpravo vodácký přístav. 5.9.2013

Článek

Spolu s cyklostezkou byla do provozu uvedena také místa pro sportovní účely a rekreaci.

Cyklostezka na levém břehu Ostravice v bermě řeky (berma - rozumí se vodohospodářská plocha, úzká část země podél vodního toku tvořící přechod mezi korytem řeky a okolním terénem) začíná u lávky vedoucí k Slezskoostravskému hradu u soutoku řeky Lučiny a řeky Ostravice. Na pravém břehu je budována loděnice, pod kterou je vodácký přístav.

Na řece v tomto úseku je pod mostem Miloše Sýkory vybudován horní jez a před mostem B. Němcové dolní jez. U obou jsou vodácké propusti a vybudovány "rybochody". Na obou stranách řeky je celkem pět vodáckých zastavení, která také umožňují slunění a regeneraci občanů.

Po levé straně řeky, nad kamennou zdí, jsou vybudovány dvě vistuté galerie s lavičkami a osvětlením k pohodlnému a klidnému pozorování řeky.

V úseku na východní straně Komenského sadů až po most B. Němcové jsou vybudované čtyři schodiště vedoucí k vodáckým zastavením.

Cyklostezka v bermě řeky Ostravice, která vede v délce 2,87 km, je vybudována se šotoliny v šířce 1,2 m až 3 m, se nehodí pro jízdu na in-line bruslích. K tomu účelu je ovšem v provozu cyklostezka vedoucí v horní části břehu od hradní lávky až po most Boženy Němcové na Muglinovské ulici.

V roce 2013 bude vybudováno celkem 5,85 km cyklostezek. Cyklostezka vedoucí po pravém břehu toku řeky od hradní lávky až po most B. Němcové a dále do Koblova je ve výstavbě.

Již stávající cyklostezka z Koblova okolo soutoku řeky Odry s Ostravicí a dále do Hornického muzea Landek Parku je uzavřena pro padající kamení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám