Hlavní obsah

Cyklostezka Bečva - vyhledávaná zábava pro každého

Novinky, Zdeněk Urbanovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cyklostezka Bečva je královnou moravských stezek. S tímto odvážným tvrzením byla 141 km dlouhá cyklostezka uvedena do provozu. A ukazuje se, že si královské pocty jednoznačně zaslouží. Její obliba a návštěvnost překonává všechna očekávání. Stoprocentně to platí pro úsek vedený podél Vsetínské Bečvy.

Foto: Zdeněk Urbanovský

Cyklostezka Bečva - Velké Karlovice

Článek

Posuďte sami. Automatický sčítač instalovaný v Ústí u Vsetína zaznamenal na konci letošních prázdnin neuvěřitelných 192 tisíc průjezdů. To je dvojnásobek počtu uživatelů oproti minulému roku.

Ve Velkých Karlovicích bylo zaznamenáno 142 tisíc průjezdů, z toho 77 tisíc uživatelů směřovalo po proudu řeky. Z toho je vidět, že řada lidí přijede do Velkých Karlovic cyklobusem či vlakem a pak si užívá pohodovou jízdu v mírně klesajícím terénu po proudu řeky.  

Co je důvodem takové obliby úseku cyklostezky Bečva mezi Velkými Karlovicemi a Vsetínem?

Důvod první – krásná příroda:

Stezka je vedena velmi malebným údolím Vsetínské Bečvy, která se mění z neposedné horské bystřiny na důstojnou řeku. Staré valašské dřevěnice, upravené vesnice, stádečka ovcí, koz, koňské stáje. To vše je zarámováno svahy okolních hor, horskými loukami, pastvinami, samotami i hlubokými lesy.

Důvod druhý - dostupnost:

Cyklostezka Bečva povýšila Vsetín na křižovatku cykloturistických tras a Velké Karlovice na cykloturistický ráj. Z některých měst, zejména ze severní Moravy, sem směřují cyklobusy. Možnost vzít si kolo do vlaku, který jezdí mezi Vsetínem a Velkými Karlovicemi, je samozřejmostí.

Důvod třetí – bezpečnost:

Až na několik míst, kdy je potřeba přejet z jedné strany silnice na druhou, a dva krátké úseky, kdy je potřeba jet přímo po silnici, je stezka vedena mimo veřejnou dopravu. K bezpečnosti přispívá také řada mostů, dostatečná šířka vozovky, přehledné značení a vesměs kvalitní povrch. Proto zde jezdí rodiny s dětmi, senioři, bruslaři.

Důvod čtvrtý – služby:

Na celé trase naleznete dostupné ubytování v různých úrovních kvality a ceny, občerstvení, dětská hřiště, možnosti ke koupání ať v řece či v přírodní nádrži Na Stanoch v Novém Hrozenkově nebo v městských lázních ve Vsetíně. Stezka je velmi dobře vyznačena, nescházejí odpočívadla a informační tabule. Krátký čas, kdy značení bylo slabinou této stezky, je již dávno pryč. Od Vsetína až po Velké Karlovice najdete další příležitosti, jak si na kole užít. Na cyklostezku navazuje řada lokálních tras, stezky vedoucí na hřebeny Javorníků nebo Vsackých Beskyd. K dispozici je bikepark, opravny a půjčovny kol, dokonce možnost poznávat Valašsko s průvodcem.

Důvod pátý – zajímavá místa v okolí:

Prales Razula, Karlovské muzeum, Karlovské jezero, Karlovský dřevěný kostel, zvonice a galerie na Soláni, přírodní rezervace v okolí Vsackého Cábu,  rozhledny Súkenická, Miloňová, údolí Raťková v Karolince, zámek, arboretum či hvězdárna ve Vsetíně – to je jen zlomek zajímavých míst, která se mohou stát cíli putování po tomto koutu Valašska.

Reklama

Výběr článků

Načítám