Hlavní obsah

Cyklističtí sprinteři se podepisovali v Brně ve Vaňkovce

Novinky, Jiří Smutný

V brněnské obchodní galerii Vaňkovka se ve čtvrtek 16. června konala autogramiáda našich nejúspěšnějších reprezentantů v dráhové cyklistice. Důvodem bylo pozvat veřejnost na nadcházející Velkou cenu Brna na velodromu u výstaviště v Brně-Pisárkách.

Foto: Jiří Smutný

Autogramiáda

Článek

Autogramiády se zúčastnili Jiří Janošek, mistr světa juniorů v keirinu, Sára Kaňkovská, třetí na mistrovství světa juniorek, Robin Wagner, mistr Evropy do 23 let a Pavel Kelemen, olympionik a mistr Evropy v keirinu.

Pro nezasvěcené lze uvést, že keirin je závod za motorovým vodičem, který postupně zvyšuje rychlost až na 50 km/h a před posledním kolem odstoupí. Závodníci pak spurtují do cíle.

Velká cena Brna se uskutečňuje na velodromu již 5 let. Organizátoři byli vedeni snahou vrátit do hlediště diváky, kterých kdysi chodilo značné množství (dráhová cyklistika má v Brně dlouhou tradici, první dráha zde byla již v 19. století). Původně se jednalo jen o sprintérské disciplíny, tedy sprint, keirin, týmový sprint a pevný kilometr. Později přibylo olympijské omnium jako Memoriál Vlastimila Moravce, vítěze Závodu míru 1974.

Letošní VC Brna je zařazena do 1. kategorie UCI a navíc je před olympiádou, takže mnozí reprezentanti si přijedou ověřit svoji formu. Vloni soupeřili s našimi sportovci i Slováci, Poláci, Litevci, Ázerbájdžánci, Maďaři, Němci, Američané, Novozélanďané, Italové, Dánové a Němci. Letos bude zahraniční účast podobně bohatá.

Závody se konají v sobotu 18. června od 12.30 hodin a v neděli 19. června od 10.00 hodin. Sobotní program bude po sportovní části pokračovat zábavou až do noci a diváci ze svých míst uvidí i ohňostroj na Špilberku, pořádaný na závěr mezinárodní soutěže ohňostrůjců Ignis brunensis.

Reklama

Výběr článků

Načítám