Hlavní obsah

Cyklistického závodu, který spojuje zdravé a handicapované, se účastní i jezdci z Ostravy

Novinky, Josef Zajíc

Další ročník cyklistického non-stop závodu Metrostav Handy Cyklo Maraton 2018, který propojuje zdravé a handicapované jedince, odstartoval v úterý 31. července po poledni v Praze. Více než čtyřicet týmů se vydalo na 2222 tisíc kilometrů, které družstva ujedou za 111 hodin.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 31.7.2018 Družstva z Ostravy a MSK jedou Metrostav Handy Cyklo Maraton 2018. Ilustrační foto 2014: Družstvo Ostravy před odjezdem do Prahy.

Článek

Mezi zúčastněnými družstvy se budou pohybovat reprezentanti dvou osmičlenných družstev Ostrava I. a Ostrava II. a čtyřčlenný tým, který reprezentuje Moravskoslezský kraj.

Závod v roce 2018 změnil strukturu. V první části je základna družstev v Praze a jednotliví členové jedou štafetovým způsobem přes české kraje. Po absolvování se družstvo přemístí opět na kolech bez zastavení po určené trase do Brna, kde je moravském centrum.

Zde družstva odjedou opět tři etapy po moravských krajích a po absolvování této části se opět přemístí na kolech štafetovým způsobem do Prahy, kde akce 4. srpna skončí.

Akce má kromě sportovního také charitativní rozměr. Propojuje zdravé a handicapované závodníky.

Za Ostravu pojede v letošním roce již popáté téměř nevidomý Tomáš Kráčalík a vicemistr České republiky v časovce o cenu Autodromu Most Dominik Kotula, který má po vážné nehodě na motorce poranění páteře omezenou hybnost rukou a nohou.

Ostravu reprezentují dvě osmičlenná družstva, ve kterých startují například primátor města Ostravy Tomáš Macura, ředitel HZS MSK Vladimír Vlček, ředitel Městské nemocnice Ostrava Petr Uhlig, náměstkyně primátora Kateřina Šebestová, ostravský zastupitel Martin Štěpánek. Obě družstva doplňují úředníci magistrátu města Ostravy a další sportovní nadšenci.

Obě družstva mají své ambasadory, patrony, pro které akci jedou. Prvním je Lukáš Slováček z Frenštátu pod Radhoštěm a druhým patronem sedmnáctiletý Pavel Palkovič. Ostravským patronům přispějí na nákup rehabilitačních pomůcek členové týmů.

Město Ostrava podpoří patrony ze svého rozpočtu na základě kilometrů ujetých na stacionárních kolech částkou 100 korun na ujetý kilometr. Kola byla 31. července k dispozici od 10 do 17 hodin v zoologické zahradě v Ostravě v lokalitě mezi pavilonem Safari a expozicí velbloudů. Podle moderátora celého dne Davida Račáka šlapalo na dvou kolech 67 zájemců, kteří dohromady ujeli 195 km.

Krajský cyklistický tým, který vede ředitel krajského úřadu Moravskoslezského kraje Tomáš Kotyza, doplňuje Jiří Zdrálek, Gabriela Vysocká a Jan Figas. Ambasadorem družstva a patronkou je pětadvacetiletá Gabriela Petřkovská.

Podpořit krajské cyklisty v jejich úsilí může i veřejnost. Moravskoslezský kraj nabídne 2. srpna před vstupem do krajského úřadu stacionární kola.

„Podstatou akce je našlapat co nejvíce kilometrů pro patronku kraje. Každý vyšlapaný kilometr promění kraj ve stokorunu. Peníze pak poslouží Gabriele k nákupu rehabilitačních pomůcek. Na první tři mezi ženami i muži, kteří vyšlapou nejvíce kilometrů, čeká sportovní oblečení,” upřesnil akci ředitel krajského úřadu MSK a kapitán týmu Tomáš Kotyza.    

Vše podstatné o akci Metrostav Handy Cyklo Maraton 2018 se zájemci mohou dozvědět na www.111hodin.cz. 

Zde najdou pravidla, pokyny, přehled družstev dvojčlenných, čtyřčlenných a osmičlenných; dále trasu závodu a on-line přehled, kde se právě družstva nacházejí.

Reklama

Výběr článků

Načítám