Hlavní obsah

Cyklisté a cyklistky na výpravě na starých kolech a v dobovém oblečení

Novinky, Monika Čapková

Již po páté se parta nadšenců vypravila do přírody a pohostinných restaurací v okolí Bakova nad Jizerou a Mnichova Hradiště. Nebylo by na této výpravě asi nic tak zvláštního, kdyby nejela na starých kolech a v dobovém oblečení.

Foto: Monika Čapková
Článek

Pátým rokem recesisticky a cyklisticky laděnou akci, nazvanou podle nedalekého pivovaru Klášter Tour, pořádal soubor Furiant. Zažil i početnější skupiny během uplynulých let. Ale vzhledem k nejistému sobotnímu počasí se dá 16 dobrovolníků počítat jako úspěch.

Start byl jako vždy na náměstí v Bakově nad Jizerou, odkud za doprovodu takzvaného sběrného vozidla vyrazili cyklisté v dobovém oblečení a na starých udržovaných kolech na svou 35 kilometrů dlouhou pouť. V první restauraci každý účastník vyfasoval notýsek na razítka a propisku na zapisování. A tak na konci "závodu" je hned jasné, kde se cyklisté zastavili a kolik toho vypili.

Důležitým faktem je dojet do cíle a zachovat si důstojnost. To znamená, že vítěz nikdy nepadá z kola. Letošní ročník by však klidně mohl nést i přízvisko - putujeme za oblíbenými řezníky. A to proto, že třikrát se kola zastavila v řeznictvích, kde se "sportovci" posilnili velmi chutným masným výrobkem. A aby strava byla vyvážená, neopomněl "peloton" zavítat i do cukrárny.

Na cestě se však účastníci Klášter Tour setkávali i s opravdovými závodníky, kteří ve dvojicích jeli náročný celodenní orientační závod a těžko chápali ústroj a vybavení vysmátých recesistů.

Pomyslným vítězem V. ročníku Klášter Tour se letos stal Petr Véle hned před Lubošem Kakasem a Jiřinou Fenclovou, která statečně hájila dívčí barvy. A kdo by si chtěl vážně zasoutěžit v pití piva, má jedinečnou šanci už tuto sobotu 25. června, kdy se v Pivovaru Klášter koná pivobraní.

Reklama

Výběr článků

Načítám