Hlavní obsah

Čtyřlístek zasahuje má dnes premiéru v ostravském Divadle loutek

Novinky, Josef Zajíc

Další premiérou letošní sezóny Divadla loutek Ostrava je jevištní adaptace komiksových příběhů nerozlučné čtveřice zvířecích kamarádů z Třeskoprsk, které pod názvem Čtyřlístek baví již několik generací.

Foto: Josef Zajíc

Divadlo loutek Ostrava. Veřejná generálka Čtyřlístek zasahuje. 21.3.2013

Článek

Nová hra Čtyřlístek zasahuje bude mít premiéru 22. března v 17 hodin na hlavní scéně Divadla loutek Ostrava.

Hra je divadelním zpracováním několika starších příběhů zvířecí čtveřice. Výpravy a režie se ujal Marek  Zákostelecký, který je spolu s dramaturgyní DLO Janou Pithartovou také autorem adaptace komiksu. Hudbu napsal Jan Moravec.

Psí holčičku Fifinku, prasátko Bobíka, zajíce Pinďu a kočičího profesora Myšpulína si před 44 lety vymyslel výtvarník Jaroslav Němeček a jeho životní partnerka Lucie Němečková. Třeskoprsky jsou vlastně městečko Doksy v malebné krajině u České Lípy, kterou si manželé Němečkovi velmi oblíbili. Rybník Blaťák našel inspiraci u Máchova jezera a hrad Bezzub je Bezděz.

Původně jediný příběh si získal takový ohlas dětských čtenářů, že si po zveřejnění okamžitě vyžádal další pokračování, která začala vycházet jako knihovnička Čtyřlístku. Po roce 1989 se Čtyřlístek stal třetím soukromým nakladatelstvím, jež v České republice vzniklo. Od šestého čísla byla spoluautorkou Čtyřlístku známá spisovatelka Ljuba Štípová, která se podílela na tvorbě 180 čtyřlístkových příběhů.

Komedie Čtyřlístek zasahuje je určena dětem od 5 let a samozřejmě všem generacím, které na oblíbených komiksových příbězích vyrostly. V inscenaci hrají: Lukáš Červenka, Ivo Marták, Eva Baláková, Richard Liberda, Jiří Krupica, Aleš Petrič, Lenka Sedláčková, Lenka Macharáčková, Karel Růžička a Božena Homolková.

O tom, jak vznikaly postavičky Fifinky, Bobíka, Pindi a Myšpulína a co všechno obnáší vymýšlet jejich stále nová a nová dobrodružství, mohou zájemci besedovat s Jaroslavem Němečkem v čítárně Knihovny města Ostravy v pátek 22. března od 14 hodin.

Premiéra divadelní  hry Čtyřlístek zasahuje bude na programu v pátek 22. března v 17 hodin v Divadle loutek Ostrava. První nedělní představení pro veřejnost následuje 31. března od 10 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám