Hlavní obsah

Čtyři sta let stará Panská míčovna v Opočně ožila obrazy Orlických hor i Podorlicka a dřevořezbami

Novinky, Dana Ehlová

Objekt Panské míčovny, postavený roku 1602 společně s letohrádkem a kdysi tvořící součást renesančních budov zámeckého areálu, stojí v Zámecké ulici v Opočně už více než 400 let. Přesto v srpnu 2019 zažil velkou premiéru.

Foto: Dana Ehlová

Výstava obrazů Josefa Korejze Blatinského a artefaktů Ladislava Cimrmana se se uskutečnila i díky pochopení hraběnky Kristiny Colloredo Mansfeldové.

Článek

V pozoruhodných historických prostorách, jež navíc bezprostředně sousedí s rodným domem světoznámého malíře a zakladatele abstrakce Františka Kupky, se uskutečnila neméně pozoruhodná výstava obrazů Josefa Korejze Blatinského a dřevěných i kamenných artefaktů Ladislava Cimrmana, pořádaná spolkem Abakus a hraběnkou Kristinou Colloredo Mansfeldovou ve spolupráci s obcemi mikroregionu Rodný kraj Františka Kupky, obcí Javornice, Muzeem a galerií Orlických hor za finanční podpory Nadace ČEZ.

Výstava v Panské míčovně si zasloužila pozornost od začátku do konce, což plně potvrdila i účast na setkání k jejímu zakončení.

„Moc si vážím, že jste všichni přišli. Jirka Králíček a spolek Abakus jsou se svými nápady vždy o jeden krok vpředu při všech kulturních akcích,“ poděkovala 19. srpna v podvečer mnoha hostům hraběnka Kristina Colloredo Mansfeldová, která se mimo jiné v roce 2006 podílela v Opočně na znovuobjevení slavného rodáka prostřednictvím projektu Pocta Františku Kupkovi, pořádaného v zámeckém letohrádku právě spolkem Abakus.

Ale zpět k současné výstavě. Josef Korejz Blatinský, malíř, národopisec, všestranný umělec se narodil před 110 lety a zemřel v roce 1989. Na svých nesčetných obrazech věrně zachytil lidovou architekturu a nádherná místa od rodné Javornice až po Polici nad Metují, od Deštného až po Přepychy nebo Nahořany, tedy i mnoho z mikroregionu Rodného kraje Františka Kupky.

Korejzovy obrazy citlivě doplněné romantickými dřevořezbami a kamennými výtvory Ladislava Cimrmana vytvořily v opočenské Panské míčovně ojedinělou expozici, která dokonale využila genius loci tohoto objektu.

Atmosféru závěrečného setkání navíc umocnila podmanivá hudba v podání uskupení Electroshock a dvojí autorské čtení, úzce spojené s Opočnem nejen náměty, ale také autory.

Vždyť Pavla Horáková, letošní držitelka ceny Magnesia Litera, je vnučkou advokáta Vladislava Horáka z Opočna a při psaní knihy Hrobaříci v podzámčí jí dobře posloužily místní znalosti historické části tohoto města. To čestný občan Opočna, cimrmanolog Miloň Čepelka si ke svým 83. narozeninám „nadělil“ knihu Skok sem, skok tam, kde v jedné z glos nahlíží na stále se táhnoucí restituční spor o zámek v Opočně.

Výstava končí 21. srpna a s ní i jedna kapitola v novodobé historii Panské míčovny v Opočně. Příznivce výtvarného umění jistě těší, že již v září tohoto roku interiér stavby opět ožije další zajímavou výstavou, tentokrát opočenského výtvarníka Petra Netíka.

Reklama

Výběr článků

Načítám