Hlavní obsah

Čtyři desítky masopustních postav budou chodit Horní Lidčí od rána až hluboko do noci

Novinky, Ludmila Brousilová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozverné masopustní masky se budou Horní Lidčí toulat po celý sobotní den. Večer vás fašanky vtáhnou do tajů "pochovávání basy". Dát si s nimi můžete svařáček, kyselicu nebo opéct špekáček.

Foto: Ludmila Brousilová
Článek

Masopust neboli fašank je třídenní svátek, po němž následuje čtyřicetidenní půst, který končí Velikonocemi. Vrcholem oslav je masopustní úterý. Pro tento den jsou charakteristické průvody maškar a obchůzky po domech.

Co do data konání jde tedy každoročně o svátek pohyblivý. Naši předkové si vydatnou hostinou a mimořádně rozverným masopustním průvodem zpříjemňovali dlouhé zimní období před dlouhým obdobím půstu. Mimořádně pestré maškary masopustního průvodu mají své kostýmy přesně dané a symbolizují hodnoty, které byly pro naše předky zvlášť významné. Postupem doby se ale masky mění, a tak se do průvodu dostávají například filmové postavy nebo masky podléhající různým módním trendům. Nezastupitelnými ovšem zůstávají nevěsta, ženich, postava medvěda nebo cikánky.

Slavit můžete už dneska. Čtvrtek je totiž ve ve fašankovém kalendáři nazýván "tučným". V tento den by se měly konat hlavní přípravy na masopust v podobě zabijačky, pojídat by se mělo také vepřo-knedlo-zelo. Tyto praktiky mají svůj základ v pověrách, které říkají, že na tučný čtvrtek má člověk pít a jíst co nejvíce, aby byl celý rok při síle.

Fašanky budou v Horní Lidči chodit od sobotního rána dlouho do noci. Postav bývá každý rok přibližně čtyřicet a některé z nich jsou opravdu originální. Jen v Horní Lidči můžete shlédnout figury "motorového koně s vozem" nebo "pochodující záchod".

Nenechte si proto ujít tuto tradici a v sobotu (tj. 6. února) zavítejte i s dětmi do Horní Lidče. Fašankový výlet můžete spojit s návštěvou česko-slovenského mechanického betlému, kde právě místní masopust je zakomponovaný do betlémské expozice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám