Hlavní obsah

Čtyřdiskovým kompletem připomíná Supraphon velkou rockovou éru Petry Janů a Oty Petřiny

Novinky, Robert Rohál
Aktualizováno

Čtyři zásadní alba v nahrávací kariéře zpěvačky Petry Janů vydává Supraphon. Komplet se čtyřmi disky, které jsou doplněny o bonusy, nese podtitul Petra & Petřina a je luxusním připomenutím doby, kdy zpěvačka spolupracovala s Otou Petřinou.

Foto: Alan Pajer / Supraphon

Ota Petřina a Petra Janů, tandem, který spolu vytvořil čtyři alba.

Článek

Všechno začalo ve druhé polovině sedmdesátých let minulého století: mladá začínající zpěvačka, která byla v té době členkou pražského divadla Semafor, a excelentní kytarista/skladatel/producent se potkali ve vokální skupině C & K Vocal. Tehdy se ona mladá zpěvačka proměnila v rockerku.

Příštích několik sezón pak byl Ota Petřina téměř výhradním dodavatelem muziky, zatímco Zdeněk Rytíř většinovým autorem textů a Petra Janů interpretkou mimořádných kvalit.

Pokud byl Jiří Schelinger v době tuhé normalizace utajený rockový trumf, pak Petra Janů držela podobně vysoko elektrickou pochodeň v kategorii zpívajících dam. Dost se v té době lišila od zpěvaček typu Hany Zagorové, Heleny Vondráčkové, Petry Černocké nebo Marie Rottrové, které na domácí pop scéně kralovaly.

Je až s podivem, kolik naostřených kytar se tehdy podařilo natočit (a vydat), jak výborní muzikanti se mohli ukrýt pod značku Pro-rock a jakou vokální energií Petra všechny ty písně ozdobila. Začalo to albem Motorest, jehož titulní píseň zazněla i na festivalu Bratislavská lyra.

Roky 1978 až 1984 byly společnou jízdou na rokenrolové, poprockové, hardrockové, diskorockové a nakonec také zčásti synthrockové vlně. Od hitových písniček na Motorestu přes místy vskutku hard/heavy motivy na albu Exploduj! (s hity jako Benzínová královna, Démoni z Dejvic a Doktor Q, Ještě nejsem grogy, Příběh Gabriela nebo Koncert končí) a textařské osvěžení na třetím albu Já & my (s hity Jámy, Beatová Liduška nebo Jdu zutá) až po monolitní - autorské album Ročník 50 se čtyřmi písněmi a takřka dvacetiminutovou titulní skladbou.

Alba jsou doplněna bonusy (jde o výtečné singly s písněmi jako Akce ženich se odkládá, Dvacáté století, Kondiciogram, Tisíc stran formátu A, Nelituj, To nemusím mít a dalších), biografickým textem Pavla Víška a fotografiemi z archivu Alana Pajera, který stál za všemi tehdejšími obaly na LP deskách.

A ještě jedna pozoruhodná informace pro fajnšmekry - komplet slibuje nový remastering z pásů.

Reklama

Výběr článků

Načítám