Hlavní obsah

Čtyřdenní Slavnosti svobody v Plzni skončily, navštívilo je kolem 90 tisíc lidí

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Plzni skončily čtyřdenní Slavnosti svobody, podle odhadů pořadatelů a bezpečnostních složek přilákaly od pátku do pondělí kolem 90 tisíc lidí, zhruba o 40 tisíc víc než loni.

Foto: Alena Lochmannová

Největší zájem byl o Convoy of Liberty.

Článek

Největší zájem byl o Convoy of Liberty - přehlídku historických vojenských vozů s desítkou belgických a amerických veteránů v džípech si nenechalo ujít na 10 tisíc Plzeňanů a návštěvníků. Tisíce lidí si prohlédly vojenské kempy i ukázku Armády České republiky, užily si koncerty, například Vojty Dyka na náměstí Republiky, i další program. Z pohledu bezpečnostních složek byly Slavnosti svobody 2017 klidné a bezproblémové.

„Oslavy osvobození nabídly i letos řadu jedinečných momentů a silných příběhů. Pro mě osobně je většina z nich spojena právě s veterány. Jsem přesvědčen, že i oni si oslavy užili,” uvedl primátor města Martin Zrzavecký.

Podle svých slov by byl rád, aby Slavnosti svobody v Plzni dál patřily k největším oslavám konce druhé světové války v Evropě a aby se jimi stále dařilo oslovovat i mladší generace. Návštěvnost primátor označil vzhledem ke kolísavému počasí za více než skvělou.

„Obrovský úspěch měl obnovený konvoj svobody, velice mě potěšila i velká účast veřejnosti na pietních aktech, které bývají někdy považovány, řekněme, za vedlejší část. Ale stovky Plzeňanů, kteří byli u Památníku generála Pattona, ukazují, že skutečně chceme vzdát hold veteránům i touto oficiální cestou,” zhodnotil Slavnosti svobody 2017 první náměstek primátora Martin Baxa.

Vyzdvihl i velký úspěch vojenského tábora 16. obrněné divize za OC Plzeň Plaza, tedy novinku programu. „I přes špatné počasí velká návštěvnost ukázala, že koncept autentického připomínání vojenské reality táborů z roku 1945 je správnou cestou,” doplnil.

Několik nových momentů připravili organizátoři i pro veterány. Byla to páteční návštěva kempu za OC Plzeň Plaza, kde si vychutnali oběd v autentické vojenské kuchyni, nechyběly však ani již tradiční besedy s veřejností a další akce.

„Za svobodu a demokracii jsem připraven vzít zbraň do ruky a bojovat i dnes,” řekl Plzeňanům dvaadevadesátiletý belgický veterán José Schindfessel na dotaz, zda by se znovu dobrovolně nechal odvést do armády.

Jeho slova potvrdil i o rok starší Američan George Thompson. „Určitě bych to vše podstoupil znovu. Svoboda není zadarmo, je vždy vykoupena prolitím krve, a to nejen naší, ale i našich bratrů, sester, otců či matek, dědů, babiček, prostě každého,” uvedl George Thompson.

„Vyzýváme vás, abyste si nikým a pod žádnou záminkou nenechali vzít svou svobodu a volnost a vyzýváme vás, abyste byli bdělí,” apeloval na Plzeňany americký veterán Earl Ingram, nadporučík 2. pěší divize.

Oslavy přinesly i vzpomínky na veterány, kteří již nemohli přijet. Bohužel například začátkem letošního roku zemřel Erik O. Petersen, několik dní po něm Stephen H. Mason.

Reklama

Výběr článků

Načítám