Hlavní obsah

Čtvrtý ročník veřejného závodu horských kol na letišti v Ústí nad Orlicí

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 21.května v 11 hodin byl odstartován závod horských kol na trati 64 kilometrů a následně v 11.30 hodin na 32 kilometrů po zpevněných i nezpevněných polních a lesních cestách ústeckého okresu.

Foto: Stanislava Dvořáková

Start hlavního závodu na 64 km.

Článek

Na hlavní závod 64 km, který se jel na dvě kola, nastoupilo 60 závodníků, na závod 32 km pak překvapivě 171. Ti, kteří si na vlastní závod netroufali, si mohli zkusit projet trasu 13 km pod názvem "lážo-plážo". Takových se našlo na průběžném startu pět. Celková účast 236 závodníků proti minulým třem ročníkům byla rekordní a pořadatelé s ní naprosto nepočítali. Přesto vše bylo zvládnuto, jen frontám u občerstvení po dojetí závodu se nedalo vyhnout.

Závodník ze Žamberka, který se pravidelně zúčastňuje tohoto závodu, hodnotil letošní trať jako velice dobrou, suchou, rychlou a přitom i bezpečnou. V posledních dnech v oblasti trasy závodu nezapršelo a tak i obtížná a velice nebezpečná strmá lesní cesta u Vápenky před Dolní Dobroučí s hlubokým výmolem se dala jízdou po okrajích bez problémů zvládnout. To v roce 2008, kdy se jelo v dešti, zde byly dva vážné úrazy, a to zlomená ruka a u dalšího závodníka zlomená noha, a byl nutný odvoz záchrannou službou.

Kolem 13.hodiny začali do cílové brány postupně přijíždět závodníci kratší tratě a ve 13.14 hodin byl uvítán vítěz hlavního závodu Milan Fait z Brna v rekordním čase za dobu trvání tohoto závodu, a to 2:14:51 hodiny.

O zábavu nesportujících rodinných příslušníků závodníků včetně dalšího obecenstva bylo postaráno doprovodným programem, který představoval dětský den s řadou soutěží a drobných odměn. Skákací hrad pro nejmenší, tyčící se za cílovým obloukem závodu, představoval vstup na prostornou louku, kde příslušníci RC Srdíčko a Exit klubu připravili vtipnou hru. Skládala se z deseti disciplín, kdy na 70 dětí zdolávalo úkoly sportovního charakteru - lezeckou stěnu, střelbu lukem, hod na terč, minifotbal a další. Nakonec pak jízdu zručnosti. Po zápisu o splnění všech deseti zadaných úkolů následoval výběr lákavé odměny.

Škoda jen, že závěr závodu i dětských her byl poznamenán úprkem účastníků před náhlým deštěm a bouřkou.

Reklama

Výběr článků

Načítám